Annons

Visade bilder på kaoset – nu är han spårlöst borta

Chen Qiushi har placerats i karantän enligt Kinas regim efter att ha visat ocensurerade bilder på coronavirusets härjningar.
Chen Qiushi har placerats i karantän enligt Kinas regim efter att ha visat ocensurerade bilder på coronavirusets härjningar. Foto: AP

Gråtande berättade han om coronavirusets härjningar – nu är Chen försvunnen. Den unge advokaten är den senaste visselblåsaren som försvinner spårlöst efter att ha visat bilder på ett Wuhan i viruskaos.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

GENÈVE Videon på Chen Qiushi ger en drabbande bild den 34-årige advokaten och bloggaren som i stället för att fly viruskrisen försökt dokumentera kaoset i Wuhan och visa världen ett skriande behov av allt. När människor lämnade staden precis innan den stängdes gjorde Chen tvärtom; han tog sista tåget rakt in i virushärden.

I veckor har han gått runt och filmat kalabaliken på sjukhus, stormarknader och bårhus samt pratat med förtvivlade vårdanställda och familjer som drabbats av det nya coronaviruset – och lagt ut allting på sociala medier efter att ha kringgått censuren med teknisk manipulation. Hans rapporter har setts miljontals gånger via hans egen Youtube-kanal samt av hans över 260 000 följare på Twitter. ”Jag rapporterar bara det jag ser och hör”, säger han i ett klipp.

Annons
Annons
Annons