Annons
X
Annons
X

”Virus som bör tas på största allvar”

Svininfluensan fortsätter att sända skrämselvågor över världen. Viruset rapporteras ha spridits till Nya Zeeland samt New York, och Mexiko har börjat tvångstesta och isolera misstänkta fall. SvD reder ut hur orolig man ska vara.

[object Object]
Kyrkorna var i går stängda i Mexiko City som ett led i att hejda spridningen av svininfluensan. Kvinnorna på bilden fick be sina böner utomhus på det stora torget Zólacotorget. Foto: DARIO LOPEZ-MILLS/AP

Reaktionerna på det nya viruset och rapporterna om ökad spridning gör att människor blir ängsliga. SvD har frågat Världshälsoorganisationen (WHO) och Smittsskyddsinstitutet hur allvarlig situationen är.

Hur orolig ska jag vara?

– Svårt att säga. Detta är ett nytt virus som bör tas på största allvar. Men vi vet för lite om hur smittsam och svår sjukdomen är. Vi har bara arbetat i 48 timmar med denna kris, säger talesmannen Thomas Abraham vid WHO.

Annons
X

– Inte särskilt orolig i nuläget. Det finns inga smittade i Europa, och de bekräftade fallen i USA och Mexiko är relativt få. Men samtidigt finns en osäkerhet, och vi vet inte hur smittan kommer att utvecklas. Därför arbetar myndigheterna utifrån värsta tänkbara scenario, säger överläkare Jan Albert vid Smittskyddsinstitutet.

Hur smittar svininfluensan?

– Som vanlig influensa, genom exempelvis snor, hosta, salivdroppar och handskakningar. Men man måste ha relativt nära kontakt för att smittas, säger Jan Albert.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kan jag äta fläskkött?

  – Ja, precis som vanligt. Du kan äta fläsk som hanterats och tillagats på rätt sätt. Svinviruset dödas vid koktemperaturer på 70 grader, enligt Thomas Abraham.

  – Ja. Detta virus är inte heller längre ett svinvirus utan en ny blandning av virus från grisar, människor och fåglar, säger Jan Albert.

  Vilka symptom ger sjukdomen?

  Samma symptom som vanlig influensa : feber, hosta, illamående, kräkningar, huvudvärk, halsont, brist på aptit, muskelvärk och extrem trötthet. I många fall har sjukdomen varit så mild att människor inte sökt hjälp för att få exakt diagnos. Därmed känner man inte till den verkliga spridningen av sjukdomen, menar WHO.

  Hur skiljer den sig från vanlig influensa?

  – Vi utreder detta. Vissa blir svårt sjuka med hög feber och lunginflammation medan andra fall är mycket milda, säger Thomas Abraham.

  – Mycket är ännu osäkert. Men den verkar slå lika hårt som en vanlig influensa. Man blir ordentligt sjuk, men inte livshotande, säger Jan Albert.

  Kan man skydda sig med vaccinering?

  – Nej, inget vaccin skyddar mot denna virustyp. Vaccinet mot årets vanliga influensa innehåller inget skydd, enligt Thomas Abraham.

  – Det finns inget vaccin eftersom det handlar om ett nytt virus. Men man har tagit fram en virusstam som lämpar sig för att göra ett vaccin, om myndigheterna beslutar detta. Det tar omkring två månader. Just nu avvaktar man för att se om läget förvärras eller om sjukdomen ebbar ut av sig själv, säger Jan Albert.

  Finns det medicinsk behandling?

  – Ja, virusmedicinerna Tamiflu och Relenza tycks vara effektiva, enligt WHO och Smittskyddsinstitutet.

  Vågar jag resa till USA och Mexiko?

  – Ja. Det finns inga rekommendationer om reserestriktioner. Men man måste vara observant om man får influensaliknande symptom inom en vecka efter att ha vistats där smittan finns, eller ha träffat människor som varit sjuka efter att ha varit i USA eller Mexiko, säger Thomas Abraham.

  Varför har fler dött i Mexiko än i USA? Varför har så många unga och friska människor drabbats?

  – De som insjuknat i Mexiko kan ha väntat längre med att söka hjälp, och vissa har kanske varit tvungna att fortsätta arbeta trots att de varit sjuka. Många yngre och vanligtvis friska har drabbats eftersom de inte har någon naturlig immunitet mot detta nya virus. Eftersom viruset är nytt slår det även utanför vanliga riskgrupper - barn, äldre och sjuka, enligt WHO och Smittskyddsinstitutet.

  Är det för sent att försöka kontrollera smittspridningen?

  – Nej absolut inte. Mexiko gör rätt i att försöka begränsa smittan genom att stänga skolor och stoppa offentliga arrangemang, säger Thomas Abraham.

  – Det hänger på hur många som fått viruset. Det kan vara svårt att stoppa spridningen bara genom isolering. Vi får nog räkna med möjligheten att världen fått en ny influensa, menar Jan Albert.

  Annons
  Annons
  X

  Kyrkorna var i går stängda i Mexiko City som ett led i att hejda spridningen av svininfluensan. Kvinnorna på bilden fick be sina böner utomhus på det stora torget Zólacotorget.

  Foto: DARIO LOPEZ-MILLS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X