Virus i kampen mot ett virus

Inom kort väntas fas fyra påbörjas, den sista fasen då alla personer över 18 år kommer att erbjudas vaccin.
Inom kort väntas fas fyra påbörjas, den sista fasen då alla personer över 18 år kommer att erbjudas vaccin. Foto: Marijan Murat/TT

Över två miljoner svenskar har fått sin första dos mot covid-19 och snart är det dags för den "stora allmänheten". Men vad är det vi förväntas spruta in i armen – egentligen?

Under strecket
Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Få saker inom medicinen, om några, har räddat så många människors liv som vacciner. Smittkoppor, polio, difteri, stelkramp, mässling, kikhosta, påssjuka och röda hund. Alla dessa sjukdomar är i princip ett minne blott. Åtminstone om du har haft fördelen av att växa upp i Sverige eller i något annat välfärdsland.

Visserligen är det ingen som tror att sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, går att utrota med hjälp av vacciner, men för individen – och därmed också för samhället – innebär de ett skydd. Det tydligaste beviset för det är den kraftiga minskning av antalet svenskar som varje dag dör av covid-19, trots att smittspridningen har gått upp och nu ligger på en av de högsta nivåerna sedan pandemin startade för drygt ett år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons