Annons
X
Annons
X

Virtuell verklighet för 670 miljarder – detta är VR

Årets julklapp och en industri i mångmiljardklassen. ”Virtual Reality” är här för att stanna om man ska tro branschbedömare. År 2025 spås den virtuella verkligheten vara värd 670 miljarder kronor.

Årets julklapp
VR-glasögon.
VR-glasögon. Foto: Carl Bredberg

– För första gången i världshistorien kan folk själva kastas in i filmen och uppleva den inifrån på ett helt nytt och unikt sätt. Det är därför det är en så stor hype kring VR, säger Elena Malakhatka, KTH-doktorand i big data och initiativtagare bakom Sveriges första VR-filmfestival.

VR står för ”Virtual Reality” och innebär att en virtuell värld skapas framför dina ögon, en värld där du är i centrum och kan se dig omkring i 360 graders vinkel. Vad som behövs för att kunna skapa denna futuristiska upplevelse är ett par VR-glasögon och en mobiltelefon, eventuellt någon form av dator eller större spelkonsol.

– Det bästa sättet att verkligen förstå vad VR är, är att prova det, säger Elena Malakhatka.

Annons
X

VR-glasögon kan mest liknas vid ett par överdimensionerade skidglasögon med en lucka där mobiltelefonen placeras. Genom en mobilapp kan man sedan ta del av olika virtuella världar. Det finns olika tekniska lösningar på hur dessa virtuella världarna visas, men den mest utbredda lösningen är att bilden visas upp på en högupplöst bildpanel som delas upp mellan dina två ögon, något som ger upphov till vad som kallas en stereoskopisk 3D-upplevelse.

Tekniken ger möjlighet att i princip ta sig till vilken plats som helst, vart som helst, vilken situation som helst och samtidigt kunna se sig omkring och få upplevelsen av att vara på plats själv.

– VR har ett enormt användningsområde för vitt skilda branscher. VR kommer användas inom utbildning, spel, film, kirurgi, med mera, tekniken kan tillämpas överallt, säger Elena Malakhatka.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Marknaden för virtuell verklighet är fortfarande i sin linda, men när både Google och Facebook investerade i ”Virtual Reality” tror de flesta branschbedömare på en explosionsartad utveckling framöver. Enligt en prognos från investmentbanken Goldman Sachs kommer VR-marknaden att vara värd 80 miljarder dollar, motsvarande drygt 670 miljarder kronor, år 2025.

  – När tekniken blir ännu bättre, vilket den kommer vara inom en snar framtid, kommer vi i den virtuella världen börja förlora uppfattning över vad som är verklighet och vad som inte är det, säger Elena Malakhatka.

  Annons

  VR-glasögon.

  Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X