X
Annons
X
Fredrik Virtanen.
Fredrik Virtanen. Foto: Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet

”Vänstern jag tillhörde bryr sig inte om sanningen”

Fredrik Virtanen och SvD:s Erika Hallhagen jobbade ihop i början av 00-talet. Hennes minnen av honom från den tiden är inte positiva. Nu möts de igen på andra sidan av metoo.

Uppdaterad
Publicerad
”Det är otroligt pinsamt att höra om dina upplevelser av mig så många år efteråt”, säger Fredrik Virtanen till SvD:s Erika Hallhagen.
”Det är otroligt pinsamt att höra om dina upplevelser av mig så många år efteråt”, säger Fredrik Virtanen till SvD:s Erika Hallhagen. Foto: Staffan Löwstedt

Det är januari 2019, vardagslunken har dragit igång igen efter julledigheten. Ett nytt år, nya förhoppningar. På ett litet frilanskontor i Stockholm sitter Fredrik Virtanen och lyssnar på Bob Dylan. Här har han suttit varje dag mellan 9 och 15 och skrivit på boken ”Utan nåd – en rannsakning”.

”Det är otroligt pinsamt att höra om dina upplevelser av mig så många år efteråt”, säger Fredrik Virtanen till SvD:s Erika Hallhagen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 14

Fredrik Virtanen: ”Jag trodde att jag hade väldigt många kompisar, men det hade jag inte, visade det sig. ”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 14

På frilanskontoret i Stockholm som Fredrik Virtanen delar med tre andra.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 14

Fredrik Virtanen namnger inte Cissi Wallin i boken, utan kallar henne instagramkändisen. ”Det är väl det hon är. Att inte namnge är en publicistisk sak, idag är det kanske självklart för dem som läser vem hon är, men inte om 50 år.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 14

Fredrik Virtanen tycker att metoouppropen var vansklig journalistik som ändå blev bra. ”För att det visade maktstrukturer utan att man fastnade i om det var korrekta anklagelser mot ett enskilt rötägg.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 14

Fredrik Virtanen ger ut sin bok på ett norskt förlag. ”Boken som inga svenska förlag ville publicera” står det i pressmeddelandet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 14

Fredrik Virtanen: ”Jag tröståt choklad och behövde gå ner i vikt, så jag har börjat kickboxas eftersom jag inte ville gå till nåt spännigt gym med perfekta människor.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 14

Timo Mikkola sparrar mot Fredrik Virtanen på Svea Muay Thai i Stockholm.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 14

”Jag har varken ägnat mig åt hustrumisshandel eller varit ’ett geni’ på Dramaten, men nätmobben kan jag relatera till”, säger Fredrik Virtanen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 14

”Kvinnorna ser patriarkatet – de som bestämmer, männen ser snarare att det är ni som har makten”, säger Fredrik Virtanen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 14

Fredrik Virtanen: ”Jag inser ju också att hade jag alltid varit världens snällaste person så skulle inte lynchningarna ha hänt. Så klart.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 14

Fredrik Virtanen: ”Det är inte min ambition att skriva mig ren och fri och härlig och gullig och snäll.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 12 av 14

Fredrik Virtanen började jobba på Aftonbladet 1994, i december 2017 slutade han på tidningen. ”Jag lämnar tidningen efter att chefer offentligt uttryckt brist på förtroende för mig”, sa han i pressmeddelandet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 13 av 14

”Jag har demaskerat Mediestockholm. Jag känner mig fri och inte som en del av det”, säger Fredrik Virtanen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 14 av 14