Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Ormbäraren Virpi Pahkinen vidgar publikens universum med impressionistisk dagbok

Ormbäraren

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Övers: Mattias Huss 141 s. MBM Förlag

”Först ger hon mig hjärtat, som fortfarande bultar när jag för det till tungan för att svälja det. Sedan låter hon blodet rinna ner i ett glas och gallan i ett annat.”

Virpi Pahkinen har uppsökt en by utanför Hanoi känd för sina ormrestauranger. Nyss bet den slingrande ormen restaurangägaren i kinden, och hans dotter lade raskt ett snitt i kräldjurets buk. Den nyfikna, nordiska gästen tvekar inte att smaka delikatessen, hjärtat som sägs innehålla naturligt amfetamin. På natten drömmer Pahkinen att hon svävar upp och ned i lotus-ställning.

Det är bara en av många fantastiska scener i koreografen och dansaren Virpi Pahkinens författardebut ”Ormbäraren”. Titeln är given för en konstnär som har låtit ormens föränderliga livscykel vara en stark symbol i många av sina verk ända sedan den huvudlösa kobran inspirerade henne till solot ”Cobra Acéphale” 1992.

Annons
X

Som danskonstnär har Virpi Pahkinen skapat sig ett gränslöst universum och en publik världen över som fascineras och förförs av hennes rörelsekonst. Hon är konståkarflickan som lämnade den nattsvarta insjöisen under Jyväskyläs månsken för att landa på Danshögskolan i Stockholm. Hon uppmärksammades för sina solon, kallades dansande gudinna och fick redan 1996 Svenska Dagbladets Operapris.

”Ormbäraren”, som först publicerades på finska, är en originell tankebok, en impressionistisk dagbok och reseskildring från åren 2000–2007 då Pahkinen turnerade intensivt mellan 40 länder på fyra kontinenter. Hon är kosmopoliten som rör sig från Dramatenjobb med Ingmar Bergman via Mongoliets stäpper och Ecuadors berg till biblioteket i Alexandria. Med sin speciella utstrålning drar hon ständigt till sig människors uppmärksamhet och är inte sen att pröva det okända till djungelns surround-ljud eller urbana klubbrytmer.

Virpi Pahkinen kan ses som en länk till den tidiga svenska modernismen. Likt exempelvis koreografen Birgit Åkesson (1908–2001) söker hon sig utanför den västerländska danstraditionen, till kulturer där dans och trans är del i livsavgörande ritualer. Men om Åkesson i sitt forskande efter dansens rötter och samband försökte hitta ett konkret språk att beskriva det hon upplevt, är Pahkinen en resenär med känselspröt för och aptit på såväl andliga som köttsliga upplevelser. Hennes formuleringar är både bildrikt poetiska, stinna av naturens krafter och dråpligt komiska.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I sin sceniska dans rör hon sig obehindrat mellan öknens torra vågor av lagrad tid och rymdens oändliga gåtfullhet. Hon är inspirerad av mysticism och religion med österländska förtecken – yogan är hennes följeslagare – men är samtidigt uppdaterad i samtida politik, vetenskap och kultur.

  Den som har intervjuat henne känner igen de drastiska kasten mellan prosaiska ting som turnélivets trilskande teknik och ostädade toaletter – och dimensioner bortom det greppbara. Om Vaslav Nijinskij i sin berömda dagbok brottas med Gud, är Pahkinen lika öppen med sitt sökande efter kosmisk visdom eller sammanhang – som även inbegriper en rad erotiska äventyr i ett stundtals dödsbetvingande tempo.

  ”Ormbäraren” är också en resa inåt. Emellanåt önskar man att författaren kunde bromsa upp det hektiska flödet av tecken, bilder, möten och medarbetare. Trots saftiga detaljer och personliga reflektioner uppstår ibland en distans till berättarjaget. Man skulle rentav kunna beskylla henne för att kokettera lite med alla ”exotiska” erfarenheter. Samtidigt genomsyras texten av goda iakttagelser, humor och tvivel – Pahkinen återför sin förgängliga kropp till jorden. Man anar en ensamhet runt den nästan självförbrännande intensiteten.

  Den andliga dimensionen i hennes danskonst och verkens specifika referenser öppnar dörrar till publik i helt olika kulturer, en nog så intressant iakttagelse av en ormbärare vars intrycksrika bok får läsarens universum att vidgas och snurra.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X