Recension

Zefirum, Silence of the trembling hands (Sverigepremiärer), Meretseger (hon som älskar tystnad) (urpremiär)Virpi Pahkinen i Jekyll-Hyde-solo

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är bara Virpi Pahkinen som kan dansa som Virpi Pahkinen. Och när hon gör det måtte även gudarna hålla andan, förbluffade över att en mänsklig varelse så magiskt kan inkarnera deras like.
Pahkinens universum utan dess skapare själv på scenen – det är dock något nytt. För även om denna säregna solist har gjort några gruppverk, som ”Bardo” och ”Ophir Chasma”, brukar hon alltid framträda själv som distinkt energiförädlare. Men i de två verk som inleder aftonen får de åtta dansarna från Balet Poznanski, Polens enda oberoende professionella balett (grundad 1973) stå på egna ben.

I det koreografiska material Pahkinen har arbetat med för dem blir trådarna till den tidiga lyriska modernismen, till en Ruth St Denis, Birgit Åkesson eller senare Åsberg, tydliga, om än med en utvecklad betoning av den österländska form- och klangvärld som är typisk för Pahkinen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons