Virolog: Resenärer från Italien borde stanna hemma

I Rom har skolor stängts till följd av coronaviruset. I natt kom beskedet att norra Italien sätts i karantän. Virologen Fredrik Elgh är kritisk till Folkhälsomyndigheten.
I Rom har skolor stängts till följd av coronaviruset. I natt kom beskedet att norra Italien sätts i karantän. Virologen Fredrik Elgh är kritisk till Folkhälsomyndigheten. Foto: TT, Per Melander/Umeå universitet

Virologen Fredrik Elgh anser att den som varit i virusdrabbade områden i norra Italien inte ska gå utanför dörren – oaktat symptom. Men Folkhälsomyndigheten står fast vid sin strategi.

– Man leker med äldre och sjuka, säger Fredrik Elgh.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Man var inte på sin vakt i Italien då man inte lyckades begränsa den initiala spridningen, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Man var inte på sin vakt i Italien då man inte lyckades begränsa den initiala spridningen, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Matteo Biatta/TT
Annons

Fredrik Elgh, professor i virologi och överläkare i Region Västerbotten, skrev i måndags en debattartikel i SvD där han varnade för en rejäl anstormning i spåren av coronasmittan som kommer att påverka individer och samhälle under lång tid.

I veckan som gått har han följt utvecklingen:

– Det är en väldigt jobbig tid för sjukvården och speciellt intensivvården. Hoppas att folk fattar det. Man gör ett fenomenalt jobb. Jag har aldrig varit med om en så synkron satsning för att stoppa smittspridningen, säger han.

Fredrik Elgh påpekar att äldre personer och de med en tidigare sjukdomsbild är extra känsliga.

– Skörheten visar sig i hjärta och lungor. Jag är själv 60-plussare och noterade hur dödligheten stiger med åldern i den grafik som SvD redovisar på hemsidan, säger han.

Italiens premiärminister Guiseppe Conte talade också om äldre personer när han natten till söndagen offentliggjorde beslutet att sätta över tio av landets provinser i karantän, vilket påverkar 15 miljoner människor:

”Vi måste skydda våra morföräldrarnas hälsa, vi får inte tro att vi är smarta”, sade Conte, enligt Corriere della Sera, som var först med nyheten.

Annons
Annons
Man var inte på sin vakt i Italien då man inte lyckades begränsa den initiala spridningen, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Man var inte på sin vakt i Italien då man inte lyckades begränsa den initiala spridningen, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Matteo Biatta/TT

Att stoppa huvudet i sanden är inte konstruktivt nu.

Fredrik Elgh tycker att regionerna i Sverige förstått allvaret med coronasmittan.

– Det verkar som om polletten ramlat ner på flera håll. Samtidigt förstår jag inte att Folkhälsomyndigheten inte tydligt går ut och säger att folk som har varit i norra Italien ska stanna hemma. Det bör uttalas. Att stoppa huvudet i sanden är inte konstruktivt nu, säger han.

– Risken är att annars att folk med symptom skiter i att testa sig, tillägger Fredrik Elgh.

På söndagen väntas många charterresenärer hem till Umeå och Skellefteå då sportlovet tar slut i den norra delen av landet. Inget coronafall har ännu upptäckts i Norrbotten, Västerbotten eller Jämtland.

– Jag räknar med att vi kommer att få smittan hit. Det är väldigt svårt att bryta smittkedjor. Jag har själv kompisar som jag uppmanat att stanna hemma i karantän, säger Fredrik Elgh, som dock inte såg skäl att stoppa större folksamlingar som vid exempelvis Melodifestivalen.

– Nej, det skulle signalera för mycket panik. Då måste man även stoppa tunnelbanan och alla bussar.

Man var inte på sin vakt i Italien då man inte lyckades begränsa den initiala spridningen, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Matteo Biatta/TT

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vidhåller att strategin att höra av sig till vården (1177) vid symptomkänning är enda sättet att förhindra ett utbrott i Sverige.

Annons
Annons

– Man kan inte fånga människor i ett samhälle. Däremot måste vi vara på vår vakt. Det var man inte i Italien då man inte lyckades begränsa den initiala spridningen, sa han i SR:s Lördagsintervjun.

Det är inte svårt att sitta i en tv-soffa och säga att det blir en pandemi om nio månader. Där är ungefär som när Enok Sarri tittade i fiskmagar och spådde sommarvädret.

Statsepidemiologen Anders Tegnell sade i en SvD-intervju på lördagen att det är lättare att ha kontroll över situationen om befolkningen agerar som vanligt. Om Folkhälsomyndigheten skulle råda alla som har varit i norra Italien att stanna hemma vore risken i stället att de träffar personer utanför arbetet, och att de kontakterna kan vara svårare att spåra.

Johan Carlson ville inte förutsäga om en pandemi är förestående:

– Det är inte svårt att sitta i en tv-soffa och säga att det blir en pandemi om nio månader. Där är ungefär som när Enok Sarri tittade i fiskmagar och spådde sommarvädret. Men jag vill inte ”killgissa”, sa Johan Carlson och tillade att det är slumpen som avgör ett virusutbrott.

Han höll med om att äldre personer är utsatta:

– Italiens ambassadör (Mario Cospito) sa att 85 procent av de avlidna i Italien var över 85 år, sa Johan Carlson, som överraskats över det han ser som mediers ”konfrontativa upplägg med braskande rubriker”.

– Den medicinska journalistiken har hamnat i bakgrunden.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons