Annons

Andreas Grube:”Vinvärlden är full av fiaskon som blivit ikoniska storsuccéer”.

Under strecket
Publicerad

Vad är den gemensamma nämnaren för pacemakern, penicillinet, mikrovågsugnen, potatischipsen och post-its?
Tänk…
Lite till…
Just det: de är alla lyckade resultat av rejäla misslyckanden. Uppfinnarna av dessa vitt skilda prylar hade egentligen något helt annat i åtanke, men råkade istället skapa dessa succéer på vägen.
Nöden är uppfinningarnas moder brukar det ju heta, och i så fall borde misslyckandet få kvala in som uppfinningarnas styvmoder.

Att misslyckas är nyttigt, viktigt – och belönande.
”Misslyckanden är en framgång så länge vi lär oss något av det” och ”om du inte misslyckas kan du heller inte lyckas” är bara ett par av alla de tusentals inspirationsklyschor kring misslyckanden som cirkulerar. Sara Blakely, entreprenör och bland annat grundare av klädmärket Spanx, har i en intervju berättat att hon växte upp i en familj som till och med firade nederlag och motgångar som vore de högtider, vilket gjorde att hon vågade misslyckas mängder av gånger på vägen mot sitt miljardimperium.

Det finns onekligen en poäng i det. Misslyckanden är en nödvändig del i lärande, entreprenörskap och utveckling, oavsett om det handlar om personlig utveckling eller om att bygga internationella storföretag. Själva floppen i sig kan också ge upphov till de mest fantastiska uppfinningar och påfund.

Annons
Annons

Även vinvärlden är full av fiaskon som blivit ikoniska storsuccéer. Vad sägs om till exempel champagne, amarone och madeira? Snacka om lyckade misslyckanden!

Vem som var först med att göra mousserande vin råder det delade meningar om, men klart är att det från början handlade om ett stilla vin som blev ”defekt” efter en ickeplanerad andra jäsning i flaskan. Så småningom insåg man ändå potentialen i den här uppfriskande och tungkittlande vinstilen, bemästrade och förfinade den – och voilà: grunden till dagens champagne var skapad.

När misslyckandet drämmer igen dörren i ansiktet på dig öppnas ofta en dörr eller möjlighet någon annanstans.

Amarone, ett relativt nytt påfund i vinhistorien, var från början inget annat än en misslyckad recioto, alltså det italienska söta vinet som, precis som amarone, görs på torkade druvor. I recioto avbryts jäsningen eftersom man vill ha kvar sötman i vinet, men det hände att vinet ibland jäste torrt, vilket resulterade i ett på den tiden illa omtyckt och småbittert vin med hög alkohol. Ett vin som ansågs så odrickbart att det knappt gick att sälja. På 1950-talet började så ett antal vinmakare, med Masi i täten, producera den här vintypen under kontrollerade former och resten är, som det brukar heta, historia.

Exemplen är många och jag gillar symbolvärdet i dessa historier. När misslyckandet drämmer igen dörren i ansiktet på dig öppnas ofta en ny dörr eller möjlighet. Slump, tur, eller bara stenhårt arbete som via vissa irrvägar leder fullständigt rätt. Kalla det vad du vill.
Om livet ger dig citroner, gör lemonad.

Om vinmakandet ger dig en misslyckad andra jäsning, gör champagne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons