Annons

Anders Melldén:Vinturister tömmer svenska stjärnkrogar

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Sverige har blivit ett populärt resmål för turister som är ute efter att fynda exklusiva viner. Kommer krögare behöva införa en begräsning av antalet exklusiva flaskor per bord framöver?

Under strecket
Publicerad

I Sverige är det billigt med vin. Jag vet, det kan låta helt absurt för oss som växte upp med känslan att vi hade världens högsta alkoholskatt, och de högsta priserna på alkohol på restaurang.

Men numera är det alltså billigt med vin, i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Så billigt att vi blivit ett turistland för resenärer från hela världen som kommer hit enbart för att dricka vin. Men det handlar inte om att de ska gå på Systembolaget och köpa ripasso. Nej, det handlar om vinturister som fått nys om att det på svenska krogar finns viner som knappt går att få tag på någon annanstans. Dessutom till så pass förmånliga priser att det rycker i smaklökarna hos den nya generation vinfantaster som kommer från främst Asien och Ryssland. I Shanghai finns till och med en reseagent som flyger hit grupper från flera olika länder, vars enda mål är att hinka grand cru.

Annons
Annons
Annons
Annons