Annons
X
Annons
X

Vinturismen går framåt

Att resa på vinvandringar för att lära sig om viner har blivit en egen nisch hos flera resebolag. SvD har besökt en svensk gård i Italien och guidar till intressanta vinregioner i världen.

[object Object]
På den svenska vingården Terreno i Toscana kan man få vara med och skörda druvorna som ska bli vin. Foto: SARA MAC KEY

Är det någonstans som kullarna böljar så är det i Toscana. På den kringelikrokiga vägen från Florens till Greve in Chianti passerar vi små byar, vinrankor klättrande på sluttningar och gårdar som tronar på toppen av kullarna. Det är som en smetig romantisk film där allt är lite för vackert – och ändå är det helt på riktigt. Detta är vinland, och det är den stolta svarta tuppen som är symbolen för det certifierade Chianti Classico, som måste innehålla minst 80 procent av druvan sangiovese.

Vinturismen ökar i hela världen som en del av intresset för aktiva semestrar, och den här regionen får självklart sin beskärda del av turister törstiga på kunskap och vin. Byn Greve in Chianti är inte stor men kan kallas regionens hjärta. De flesta turister som besöker den lilla byn hamnar på Le Cantine, ett så kallat enotek där man kan testa och köpa viner från gårdar runt omkring.

Det är främst viner från Toscana men även från andra delar av Italien. Vi går runt, smakar och doftar. Det är lätt att bli kvar i den svala rymliga källaren med stolar att vila på och vinböcker att bläddra i.

Annons
X

Två kilometer bort ligger den lilla byn Greti och härifrån går en brant grusväg upp mot den svenska vingården Terreno.

På gårdsplan är det liv och rörelse. Det har regnat på förmiddagen och därför har man inte kunnat plocka druvor. Nu hoppas man att solen ska sticka fram sina strålar så att druvklasarna torkar. Blöta druvor kan leda till mögel. Gårdens enolog måste också ta prover för att se så att sockerhalten ligger rätt. Efter en koll tar man beslutet att bege sig ut efter lunch.

Allt eftersom vi lärde vi oss mer och mer ökade vår vilja att göra ett bättre vin
Mats Ruhne

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vingården ägs och drivs av familjen Ruhne som köpte Terreno för drygt tjugo år sedan. Till gården hör flera hus, grågrönskimrade olivträd, en utsikt som tar andan ur oss och en rejäl villa – och då snackar vi inte förortsvilla, utan italiensk villa à la 1500-tal och mer lik en herrgård. För italiofiler är detta en dröm. Här odlas vindruvor på 25 hektar som blir till sju olika sorters vin samt vino santo och grappa. Här pressar man också sin egen olivolja som är eko-certifierad från och med i år.

  Vill man bo i Chianti finns det mycket att välja mellan. Många vinturister har Florens om bas och hyr bil eller tar bussen till vinregionen. Det finns också åtskilliga turer att åka på, flera som utgår från just Florens. I själva Greve in chianti finns ett par hotell och man kan även bo på en del vingårdar.

  På Terreno kan man bo året runt men familjen Ruhne är här ungefär halvårsvis. Förutom de tillfälliga grannarna som handlar vin och olja i gårdsbutiken kommer vinturister dagligen för att kika eller handla. En del har bokat en rundtur, andra dyker upp spontant.

  På gården har det odlats vin sedan urminnes tider. Man har funnit spår av odlingar på gården från år 40 e Kr. När Ruhnes tog över gården producerade man ett chiantivin som var ganska medelmåttigt.

  – Vi hade inga direkta ambitioner i början men allt eftersom vi lärde vi oss mer och mer ökade vår vilja att göra ett bättre vin och att bli en modern vingård, säger Mats Ruhne.

  SvD:s vinexpert Mikael Mölstad tipsar om intressanta vinregioner i världen:

  Stellenbosch. Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

  Stellenbosch i Sydafrika

  Stellenbosch ligger cirka fem mil öster om Kapstaden och är Sydafrikas främsta vinområde. Här görs alla typer av viner, både röda och vita, främst Cabernet sauvignon, Shiraz och Pinotage som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsaut druva framtagen i Sydafrika 1925.

  När: Vill man vara med under vinskörden så är mars den bästa månaden. Annars är det väldigt blommande vackert och inte så mycket folk under våren, det vill säga september-november.

  Mikael Mölstad: Världens vackraste vinregion bara en timme från Kapstaden. Här görs fantastiska viner. Staden Stellenbosch är en universitetsstad som är trevlig att vandra runt i. Alla vingårdar ligger lättillgängligt och fler in på knuten till staden.

  Bourgogne i Frankrike

  Bourgogne norr om Lyon är en klassisk vinregion och här odlas viner av hög kvalitet med endast en druvsort per vin. Den röda bourgognen görs på druvan Pinot Noir, den vita bourgognen och Chablis på Chardonnay, Beaujolais på Gamay-druvan.

  När: Året om, men här är extra vackert på våren och på hösten finns det ju möjlighet att få inblick i skörden.

  Mikael Mölstad: Här finns några av världens bästa vingårdar som gör klassiska viner som fantastiska Pinot noir. Detta område är vinhistoria. Gårdarna ligger som ett pärlband längs Côtes de Nuits. I söder mycket Chardonnay. Beaune är en trevlig stad med bra restauranger. Tyvärr är vinerna dyra men man äter otroligt gott.

  www.vins-bourgogne.fr

  Toscana. Foto: SARA MAC KEY

  Toscana i Italien

  Ytterligare en klassisk vinregion med anor från medeltiden. Här görs främst röda viner. Förutom Chianti produceras här bland annat Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och Sassicaia. Även det söta vinet Vino Santo, gjord på torkade druvor kan man hitta här.

  När: September är skördetid, men vackert året om. Grönt krispigt under våren. Kan vara väldigt varmt under sommarmånaderna.

  Mikael Mölstad: Här finns vinupplevelser bakom varje kulle, och det är många kullar, allt från små vinhus till slott. Missa inte städerna Florens och Siena. I Siena finns Enoteca Italiana, där man inte bara kan smaka viner från hela Italien. De har också utställningar och information om landets viner.

  www.enoteca-italiana.it

  Enoteket i Greve in Chianti.
  www.lecantine.it

  Napa Valley. Foto: ERIC RISBERG

  Napa Valley i USA

  I regionen North Coast i Kalifornien, en dryg timma från San Francisco ligger Napa Valley. Detta är USA:s mest kända vindistrikt och landets bästa viner kommer härifrån. Cabernet Sauvignon är den viktigaste druvan. Men här hittar man även Merlot, Pinot Noir och Syrah. Bland vita är de vanligaste Chardonnay och Sauvignon Blanc.

  När: Bra klimat året runt. September är skördetid.

  Mikael Mölstad: Kaliforniens näst största turistattraktion efter Disneyland. Här är snyggt och prydligt med eleganta vingårdar och man blir väl omhändertagen. De ligger nästan på rad och är lätta att hitta. Det är ett rent nöje att åka runt. Här finns många berömda vingårdar som Robert Mondavi och Francis Ford Coppolas Rubicon Estate.

  www.californiawines.org

  Storbritannien har överraskande fina druvor. Foto: REUTERS

  Storbritannien

  Ett kanske otippat vinland, men här har odlats vin sedan romartiden. Vinproducenter finns i stort sätt hela landet men de flesta vingårdarna ligger i södra delen av landet. Här görs främst vita viner men också rosé och röda. De mest populära gröna druvorna är Müller-Thurgau, Huxelrebe, Seyval Blanc med flera. Bland röda druvor finns Pinot Noir, Triomphe d’Alsace och Dornfelder.

  När: Året om. Men här skördas i slutet av oktober.

  Mikael Mölstad: Sydöstra England har samma jordmån som i Champagne och deras vita bubbelviner kommer att bli berömda. När man reser runt bland vingårdar möts man av engelskt charm och trevliga gastropubar. Många av vinproducenterna har besöksanläggningar.

  englishwineproducers.com

  Annons
  Annons
  X

  På den svenska vingården Terreno i Toscana kan man få vara med och skörda druvorna som ska bli vin.

  Foto: SARA MAC KEY Bild 1 av 5

  Stellenbosch.

  Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX Bild 2 av 5

  Toscana.

  Foto: SARA MAC KEY Bild 3 av 5

  Napa Valley.

  Foto: ERIC RISBERG Bild 4 av 5

  Storbritannien har överraskande fina druvor.

  Foto: REUTERS Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X