Vintervädret: SvD reder ut väderbegreppen

Vintern närmar sig och därmed en rad mer eller mindre etablerade väderuttryck. Vädret är ett kärt samtalsämne och nya väderord uppkommer ständigt. Vad är en lovvikavante, finns blixthalkan och vad skiljer snökanonen från snösmockan? SvD hjälper dig med ordlistan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett väderfenomen som uppstår i kustområden när en stor mängd kall luft kommer in över öppet hav som fortfarande har relativt varmt vatten. Temperaturskillnaden får mycket vatten att avdunsta och bilda moln, som nästan omedelbart ger ifrån sig snöfall. De ostliga vindarna för in snöfallet in över land, där det förstärks och ger väldigt mycket snö på en liten plats. På en satellitbild ser ut som att det står en stor snökanon ute på havet och sprutar in snö över land, därav namnet.

Klaris på vägbanan. Ett tunt islager utan luftbubblor har samma färg som asfalten och syns inte för föraren. Halkan uppstår ofta när det klarnar upp efter underkylt regn eller dimma och när temperaturen ligger strax över noll. Då kan det mycket snabbt frysa på vägbanan fastän det fortfarande är plusgrader i luften.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons