Annons
X
Annons
X

Vinteröppet i Stockholms skärgård

Flera värdshus och vandrarhem i Stockholms skärgård har öppet även vintertid. När den ligger inbäddad i ett mjukt vintertäcke förändras stämningen och en hög mysfaktor infinner sig. Ta med skidor eller skridskor och åk på friluftshelg.

Skärgårdsbåten lägger till på Finnhamn.
Skärgårdsbåten lägger till på Finnhamn. Foto: ROGER SCHEDERIN

En solig vinterdag tar vi Waxholmsbåten till Grinda i Stockholms mellanskärgård. På båten träffar vi ett gäng med 60 personer som är på väg till Finnhamn. De har hyrt hela vandrarhemmet där för att fira en 50-årsfest. Så mysigt det låter.

Och en helg i Stockholms skärgård är verkligen ett både enkelt och trevligt sätt att få lite miljöombyte utan att det tömmer plånboken. På vintern är det också lättare att samla ihop ett kompisgäng och hyra ett helt vandrarhem i skärgården.

Är de närmaste vännerna upptagna eller fast i gamla hjulspår är en helg med skärgårdsaktiviteter ett lämpligt tillfälle att umgås med nya kompisar som är sugna på en skärgårdshelg mitt i vintern.

Annons
X

Det är vanligare än man kanske tror att göra just som gänget på båten: att hyra hela vandrarhemmet över helgen och arrangera en privat fest med mycket god mat och dryck.

Vandrarhemmet på Finnhamn har öppet året runt och ligger i en stor gul trävilla med gott om utrymme och en öppen brasa att värma sig vid. Bastun är vedeldad och på vintern kan man bada isvak vid bryggan.

Men vi kliver av på Grinda. Där möter Jan Pfister upp helgens gäster. Han har bott 18 år på ön och arrenderar värdshuset, vandrarhemmet och lanthandeln.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gästerna är en blandad samling. Här finns ett tjejgäng, några studenter från Tyskland, en ung barnfamilj, en familj med tre generationer samt ett gäng från en reklamfilmsbyrå som åkt hit för att hålla konferens.

  Skärgårdsluften gör oss hungriga och lunchen på Grinda Wärdshus står redan och väntar – det blir skaldjurssoppa och ett glas vitt vin. Efteråt är det skönt att ta en promenad i snön och vandra runt hela ön med sina vackra isformationer och infrusna båtar.

  Det är tyst och lugnt på öns flera kilometer långa naturstigar. En skarp doft känns i luften.

  – Det är rådjuren som markerar sitt revir. Även grävling, räv och hare finns på ön och vissa tider på året kan man se havsörn, berättar tillsyningsmannen Jon Fjärdhäll som är bofast på Grinda.

  Helgens tema är tjejmys med yoga och massage så efter promenaden tar jag plats i eftermiddagens yogapass. Hela salen är full med folk som varvar ner med hjälp av olika yogapositioner.

  Några får massage efter yogan och själv hinner jag till bastun vid havet som redan är uppvärmd och klar. Där inne i hettan sitter ett tjejgäng från Täby och Waxholm.

  – Vi brukar hitta på en rolig tjejhelg någon gång per år, berättar Katarina Sundberg.

  Bastun har en lucka i golvet, rakt ner i Östersjön, men nu är den fastfrusen. Det har varit några riktigt kalla dagar och luckan är täckt av tjock is. Gänget från reklamfilmsbolaget försöker få loss isen med hjälp av två yxor, men de lyckas inte så istället för att hoppa i vattnet rullar vi oss i snön.

  – Det är första gången det har fryst så mycket att vi inte har lyckats hålla luckan isfri, säger Jan Pfister.

  Det har blivit mörkt och inne på värdshuset har kocken gjort i ordning en trerättersmiddag. Denna helg står hummersoppa, röding och blåbärsbakelse med lemoncurd på menyn, samt utvalda viner till de olika rätterna.

  Vi slår oss ned och hamnar genast i samspråk med de andra vid bordet. Det visar sig vara ett par EU-delegater och samtalet blir spännande. Kanske är det mörkret därute och myset inomhus som gör att det är extra lätt att lära känna nya människor.

  – Jag har fått den här skärgårdshelgen i present av frun och vi brukar göra något liknande varje år, berättar Olof Sandberg.

  Efter middagen drar sig hela skärgårdsgänget mot baren. Många hamnar i den stora mysiga soffan framför eldstaden.

  – Folk klämmer ner sig i soffan och det blir trångt, men det är inget problem. Alla är så trevliga och pratar med alla. Det händer bara på vintern. På sommaren är folk utomhus hela tiden och lite mer stressade, säger Annika Hanson som driver Grinda Wärdshus tillsammans med Jan Pfister.

  Ett annat ställe som har öppet på vintern är vandrarhemmet på Blidö i Stockholms norra skärgård. Vandrarhemmet har enkel standard och en bastu som ligger på bryggan – ett perfekt läge för den som vill ta sig ett raskt dopp rakt ut i kalla havet.

  Även i den bastun sitter ett par glada kvinnor. De har tagit med sig sin väninna från Frankrike för en skärgårdshelg.

  – Vi har lagt upp ett späckat schema för henne. Det blir fest, ridning, vedeldad bastu och ett kyligt dopp i havet – om vi törs, berättar Utta Wester som har sommarhus på ön.

  Det finns även en badtunna på gården som kan värmas upp mot extra betalning. Blidö Wärdshus, som ligger bredvid vandrarhemmet, är mycket hemtrevligt.

  Restaurangen är nyrenoverad och har öppet på lördagar och vissa helger. Ibland hyr man in ett lokalt band som spelar gamla coverlåtar i baren. Bandet lockar ungdomar från hela Blidö, Yxlan och Furusund och framåt småtimmarna blir det trångt och livat på dansgolvet.

  Den stressade och lite gråruggiga tillvaron inne i stan känns mycket långt borta. Och det trots att den ligger bara en båttur bort.

  Hélène Lundgren

  Annons
  Annons
  X

  Skärgårdsbåten lägger till på Finnhamn.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 1 av 9

  Vandrarhemmet på Finnhamn har öppet året runt och för stora sällskap går det bra att hyra hela huset.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 2 av 9

  Nere vid stranden finns isvak för kalla bad vintertid.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 3 av 9

  Framför brasan på Grinda Wärdshus är det lätt att börja prata med andra gäster.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 4 av 9

  Jan Pfister med familj. Han har bott 18 år på ön och arrenderar värdshuset, vandrarhemmet och lanthandeln.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 5 av 9

  Rum på Grinda Wärdshus.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 6 av 9

  Varje kväll serveras trerättersmiddag.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 7 av 9
  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 8 av 9

  Det kan vara läge att ta med skidor och skridskor för en friluftshelg.

  Foto: ROGER SCHEDERIN Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X