Annons
X
Annons
X

Vinterkräksjukan har börjat sprida sig

Influensan och vinterkräksjukan har börjat sprida sig i landet. Just nu är det dock ett virus som orsakar luftvägsinfektion hos små barn som är i fokus efter att fler fall än normalt har rapporterats. Förskolor rustar för den sjukdomsdrabbade säsongen.

[object Object]
Tvätta tvätta liten hand, bort med smuts och bort med sand.” Sången som ska sjungas med melodin från Blinka lilla stjärna ska göra det lite roligare för barnen på avdelningen Matrosen på Alexanderskolan att sköta hygienen i influensatider. Gabriella Mellbrink, 2, visar hur det ska gå till. Foto: YVONNE ÅSELL

Eftermiddagen är sen men barnen på förskolan Alexanderskolan på Östermalm i Stockholm är fulla med energi. De springer omkring mellan de olika lekrummen, målar och bygger med lego. Bara två av förskolans 14 barn saknas.

–En är hemma sjuk, snorig och krasslig. En annan skickade vi hem med feber, säger Helena Sonnersten som är ansvarig förskolelärare på avdelningen Matrosen.

Vid den här tiden på året brukar många barn få en släng av något virus, berättar hon, men än så länge har gruppen varit relativt förskonand.

Annons
X

–Det börjar ju nu i oktober november. Någon vinterkräksjuka har vi inte haft men lättare magsjukor har vi då och då.

För en vecka sedan startade vaccineringen mot årets influensa. Några enstaka fall ute i landet tyder enligt Smittskyddsinstitutet på att influensasäsongen är på ingående, men att den ännu inte fått något större spridning.

–Vi befinner oss på någon slags startsträcka, säger statsepidemiolog Annika Linde.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detsamma gäller årets omgång av vinterkräksjukan. Ett utbrott på Mälarsjukhuset i Eskilstuna i förra veckan, då 40 personer insjuknade, fick statistiken att skjuta i höjden. I övrigt är det inget som tyder på att smittan är i farten riktigt ännu.

  –Det vi håller ögonen på just nu är RSV-infektioner som kan bli jobbiga för små barn. Där har vi en kurva som pekar lite grann uppåt och som förutsäger en tidig och besvärlig säsong, men än så länge är det inte mer än sex fall, säger Annika Linde.

  RS-virus (respiratory syncytial virus) sprids vid nära kontakt med infekterade personer eller smittade föremål. När luftvägs- infektionen blir svår vill barnet inte äta och får svårt att andas. De flesta barn drabbas och viruset är den vanligaste orsaken till att barn under ett år hamnar på sjukhus.

  –Men oftast är det bara en vanlig förkylning. Det är nästan aldrig någon som avlider, säger Linde.

  Vaccin mot viruset finns inte, vilket gör att det är handtvätt och bra hygien som gäller för att undvika att smittas.

  På Matrosen är man extra noga med att barnen ska tvätta händerna under influensatider. Kuddar och leksaker körs i tvätt- respektive diskmaskin medan bord, stolar och handtag spritas.

  Barnen får bara torka sig med papperservetter som kan slängas. Är någon sjuk informeras alla föräldrar och uppmanas hålla sin barn hemma 48 timmar efter de sista symtomen. Minst en dag ska barnen ha varit feberfria.

  –Hygien är A och O. Och att personalen vågar stå på sig när föräldrar vill lämna in sitt barn för tidigt efter sjukdom. Ibland får vi nästan mota ut föräldrar men vi måste tänka på de andra barnen, säger Helena Sonnersten.

  ”Tvätta tvätta liten hand, bort med smuts och bort med sand.” Sången som ska sjungas med melodin till Blinka lilla stjärna ska göra det lite roligare för barnen på avdelningen Matrosen på Alexanderskolan att sköta hygienen i influensatider. Gabriella Mellbrink, två år, visar hur det ska gå till.

  Annons
  Annons
  X

  Tvätta tvätta liten hand, bort med smuts och bort med sand.” Sången som ska sjungas med melodin från Blinka lilla stjärna ska göra det lite roligare för barnen på avdelningen Matrosen på Alexanderskolan att sköta hygienen i influensatider. Gabriella Mellbrink, 2, visar hur det ska gå till.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X