Annons
Recension

Från vinter till vinterVinter och sommar i tryggt Hardingland

Gunnar Harding (född 1940) debuterade som poet 1967 med ”Lokomotivet som frös fast”. Vid sidan av lyriken har han skrivit essäer och berättelser, och han är en flitig översättare och introduktör av utländsk modernism.
Gunnar Harding (född 1940) debuterade som poet 1967 med ”Lokomotivet som frös fast”. Vid sidan av lyriken har han skrivit essäer och berättelser, och han är en flitig översättare och introduktör av utländsk modernism. Foto: Paula Tranströmer

Slitna tangenter och barndomens somrar i nya dikter av Gunnar Harding – en av vår tids viktigaste introduktörer och översättare.

Under strecket
Publicerad

Hur mycket tid lämnas åt tiden idag? I vilken utsträckning får den sträcka ut sig, markera sin gång och ge rytm åt livet? Ibland framstår själva frågan som en anakronism, som om den bara kunde ställas med knarrande röst från en annan horisont än samtiden.

Titeln på Gunnar Hardings nya diktsamling, ”Från vinter till vinter”, påminner om att man aldrig undkommer detta lopp – varken på planetarisk eller personlig nivå. Och även om Hardings dikter med den åldrande poetens rätt gör det senare till en given utsiktspunkt, så kommer det förra perspektivet även att smyga in i hans elegiska betraktelser över minnen, kärlek, ensamhet, död och poesi.

Annons
Annons
Annons