Annons

Vintagebluffen syns i sömmarna

Margareta Backström Öberg driver en vintagebutik utanför Enköping. Hon har varit intresserad av gamla grejer så länge hon kan minnas och årtionden av letande och rotande har lärt henne känna igen gamla plagg.
Margareta Backström Öberg driver en vintagebutik utanför Enköping. Hon har varit intresserad av gamla grejer så länge hon kan minnas och årtionden av letande och rotande har lärt henne känna igen gamla plagg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vintagekläder är stort. På vintagemässor och i butiker trängs välfriserade 30-talsdamer med storblommiga hippietjejer och på nätet hittar gamla kläder nya hem. Men som alltid när det finns pengar att tjäna dyker det upp folk som vill luras.

TT
Publicerad

Internationellt är bedragare i vintagekretsar inget ovanligt. Etiketter från exklusiva designers sys på billigare plagg som säljs för stora belopp. Riktigt dyra vintagekläder är sällsynt i Sverige, men det hindrar inte bedragare från att försöka göra en hacka på billigare plagg.

Margareta Backström Öberg har varit intresserad av gamla kläder så länge hon kan minnas. I dag har hon en vintageaffär utanför Enköping. Hon ser fusk och fiffel även i den svenska vintagevärlden, och att det ökar.

Margareta Backström Öberg med en klänning från KF:s märke Vinetta. Färgglada svenskdesignade kläder från 1960- och 70-talet är populära i vintagekretsar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 6

En klänning från 1940-talet. Handsydda detaljer som går inte att hitta på nytillverkade plagg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 6

Tvättråd finns bara på nyare kläder. Även om snitt och mönster kan se gammalt ut avslöjas plagget av den tryckta tvättetiketten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 6

Ett tränat öga känner igen gamla kläder på sömmarna. Overlocksöm som på klänningen till höger blev vanligt först på 1960-talet. Sömmarna till vänster sitter på plagg från 1940- och 50-talet.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 4 av 6

Gummiband i midjan förekommer ytterst sällan på äldre kläder. Här är det en klänning från 1980 som försöker imitera 40-tal, men misslyckas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 5 av 6

Äldre kläder har vävda etiketter, inte tryckta. Här i en klänning från Saléns som grundades 1941 och var en av landets mest ansedda tillverkare av damkläder.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons