Annons
X
Annons
X

Halverad vinst för SKF – men aktien stiger

Vinsten sjunker och var dessutom sämre än väntat. Men SKF-aktien stiger ändå efter att först ha rasat. Framtiden är osäker. Ledningen räknar med "något lägre" efterfrågan jämfört med första kvartalet i fjol.

Av TT, Direkt
Q4-rapporter 2015
[object Object]
Tillverkning av kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

**Kullagerjätten SKF redovisar en **vinst före skatt på 653 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 1 293 miljoner kronor motsvarande period året före. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 073 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

I resultatet ingår flera engångsposter. Den justerade rörelsevinsten landade på 1 626 miljoner kronor, jämfört med analytikernas förväntningar på 1 834 miljoner kronor.

Vd Alrik Danielson är försiktig om framtidsutsikterna:

Annons
X

"När vi nu går in i första kvartalet förväntar vi oss fortsatt osäkerhet ur ett makroperspektiv och till följd av detta räknar vi med att efterfrågan sekventiellt blir relativt oförändrad men något lägre jämfört med föregående år", skriver han i rapporten.

SKF-aktien föll först med över fyra procent efter rapporten, men steg sedan med ett par procent. Ledningen har skruvat på de finansiella målen. Rörelsemarginalen ska nå tolv procent och den organiska tillväxten ska nå fem procent över en konjunkturcykel.

"Jag är övertygad om att dessa mål kan uppnås även om vi har mer hårt arbete framför oss", skriver Danielson.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Omsättningen uppgick till 18 215 miljoner kronor, jämfört med 18 499 miljoner kronor ett år tidigare, vilket var i nivå med förväntningarna.

  Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5:50 kronor per aktie, vilket är en oförändrad nivå jämfört med året före. Analytiker hade i snitt räknat med en höjning av utdelningen till 5:54 kronor per aktie.

  **Rörelseresultatet uppgick **till 1 039 miljoner kronor, inklusive engångsposter på -687 miljoner kronor. Här var 1 536 miljoner kronor väntat, inklusive engångsposter på -293 miljoner kronor.

  En utdelning på 5:50 kronor per aktie föreslås (5:50). Enligt SME Direkt väntades i genomsnitt 5:58 kronor.

  **I SKF:s kommentar om **organisk försäljningsförändring i lokala valutor under kvartalet jämfört med ett år tidigare heter det om Nordamerika att försäljningen minskade kraftigt inom industrisegmenten inom samtliga kundindustrier.

  Inom fordonssegmenten i samma region var försäljningen under kvartalet lägre, avsevärt lägre till lastbilsindustrin och lägre både till industrin för bilar och lätta lastbilar samt till fordonseftermarknaden.

  Annons
  Annons
  X

  Tillverkning av kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg.

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X