Annons
X
Annons
X

Vinstrapport hjälpte inte för Atlas Copco

Trots en stark rapport med rörelsereultat på rekordnivåer föll Atlas Copcos aktie med 1,8 procent på tisdagen. De negativa tendenserna inom gruvsegmentet gjorde att analytikerna dissade aktien.

Foto: MARCUS LINDBLAD

Ökad vinst samt flera nyckeltal som med råge motsvarade analytikerkårens förväntningar hjälpte inte. Efter en stunds handel efter resultatrapporten föll Atlas Copcos aktie tillbaka. Och visst finns det tydliga orosmoln. Även verkstadsjättens vd Ronnie Leten är högst medveten om detta, vilket han betonade på tisdagens rapportpresentation.

– Vi känner alla till vad som händer i Sydeuropa. Jag märker även att Västeuropa får det tuffare, sade han.

Samtidigt illustrerar siffrorna för det gångna kvartalet att mycket så här långt har gått bolagets väg. Ronnie Leten konstaterar att intäkter och rörelseresultat ligger på rekordnivåer. Och den totala efterfrågan på Atlas Copcos produkter och tjänster väntas ligga kvar på nuvarande höga nivå, enligt rapporten.

Annons
X

Tillväxten i Atlas Copcos europeiska orderingång låg sammantaget på 1 procent under det andra kvartalet och var speciellt stark i Ryssland och i östra Europa. Sammantaget blev koncernens kvartalsresultat före skatt 4 procent bättre än vad SME Direkts analytikerpanel hade räknat med.

Också försäljningsutfallet trumfade prognosen, medan den samlade orderingången kom in något under förväntansbilden.

Orderingången för affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik under det andra kvartalet var betydligt lägre än föregående första kvartal som betecknades som ett rekordkvartal, enligt rapporten. Orderingången hamnade på 8.435 miljoner kronor under andra kvartalet, att jämföra med första kvartalets 9.733 miljoner kronor.

Atlas Copco betecknar aktivitetsnivån i gruvindustrin som fortsatt hög. Samtidigt konstateras att orderingången för prospekteringsutrustning och större utrustning för dagbrott under andra kvartalet var lägre än under de senaste kvartalen. Orderingången för underjordsutrustning beskrivs som robust.

Ronnie Leten ville dock under tisdagens rapportpresentation tona ned den lite negativa bilden.

– Den underliggande utvecklingen i gruvsegmentet är fortfarande bra och offertförfrågningarna ligger på goda nivåer, sade han och påminde om att bolaget under årets första kvartal fick in en hel del stora order i klump

– Jag skulle ha föredragit att de stora beställningarna hade spridits ut på båda kvartalen.

De nedslående tendenserna inom gruvsegmentet bidrog till att analytikerna dissade rapporten. En annan orsak var att rörelsemarginalen, rörelseresultat i relation till försäljning, hjälpts upp av valutaeffekter.

– Jag tyckte att rapporten först såg väldigt bra ut och att det var förtroendeingivande att efterfrågeutsikterna var oförändrade. Men det jag noterar är att marginalen, som först verkade väldigt bra, är lyft ganska ordentligt av valutaeffekter, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Drygt ett par timmar innan Stockholmsbörsen stänger är Atlas Copcos A-aktie ned 1,8 procent, jämfört med stängningskursen under måndagen, till 146:40 kronor.

Annons
Annons
X
Foto: MARCUS LINDBLAD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X