Vinstmakaren blev viljestark välgörare

Bengt Ågerup, mångmiljardär genom bioteknikföretaget Q-med, bryter ny mark. I förra veckan gick han in som storägare i läkemedelsbolaget Oasmia. Men det är, enligt egen utsago, inte största möjliga vinning som är hans drivkraft.

Under strecket
Publicerad
FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Annons

Det skapade rubriker när Bengt Ågerup för en tid sedan förklarade att han skulle skänka bort hela sin förmögenhet, uppemot fem miljarder kronor, till välgörenhet och projekt i utvecklingsländer. Motiveringen att ingen kan ta pengarna med sig i graven är en självklarhet men det är få personer som, likt Ågerup, inser livets realiteter och säger sig handla därefter.

I mars sålde han resten av aktierna i livsverket Q-med, bolaget han grundade för 24 år sedan, till fransk-schweiziska Galderma. Därefter har han pytsat in pengarna i olika verksamheter, flera med minsta gemensamma nämnare cancerforskning. Han har parallellt, tillsammans med hustrun Helen, engagerat sig i välgörenhet. Till exempel har egna pengar satsats för att förbättra utbildningen för barnmorskor i Tanzania.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons