Annons

”Vinsten ska inte vara viktigast för AP-fonder”

Bilden visar oljepumpar i Bahrein. Artikelförfattarna skriver att AP-fonderna fortfarande har stora investeringar i fossila bolag, trots klimatförändringarna.
Bilden visar oljepumpar i Bahrein. Artikelförfattarna skriver att AP-fonderna fortfarande har stora investeringar i fossila bolag, trots klimatförändringarna. Foto: Hasan Jamali/AP

Ett nytt regelverk för AP-fonderna ska spikas under hösten, och det måste tydligt sätta hållbarhet och ansvar går före vinstmaximering. Det skriver företrädare för flera organisationer.

Under strecket
Publicerad

Alla riksdagspartier anser att AP-fondernas investeringar ska ske i enlighet med Sveriges internationella åtaganden rörande mänskliga rättigheter, miljö och klimat, visar en enkät från Forum Syd och nätverket Schyssta pensioner. Det finns med andra ord en politisk enighet över blockgränserna om att de statliga AP-fonderna, som förvaltar 1800 miljarder av svenska folkets pensionspengar, ska investera sina medel hållbart och ansvarsfullt. Detta måste leda till att hållbarhet sätts före vinstmaximering i det nya regelverket.

Partiernas svar är glädjande och visar på en insikt om hur viktiga finanssektorns investeringar är för en hållbar utveckling.

Annons
Annons
Annons