Annons
X
Annons
X

”Vinsten är kanske inte så stor”

En helårsvinst på 18 miljarder kronor. Men med en utlåning 1300 miljarder kronor kan man tycka att vinsten inte är så stor. Det säger SEB:s vd Annika Falkengren i en kommentar till bankens rekordvinst.

SEB:s VD Annika Falkengren presenterar delårsrapporten.

SEB:s VD Annika Falkengren presenterar delårsrapporten. Foto: JESSICA GOW / TT / K

Bankfesten fortsätter och facit för de fyra storbankerna under 2013 blev en vinst på sammanlagt 92 miljarder kronor och rekordhöga aktieutdelningar.

Annika Falkengrens SEB är numera aktiemarknadens favoritbank och aktien steg ordentligt efter onsdagens oväntat starka bokslut.

Bankaktiernas framfart på börsen är egentligen inte helt logisk med tanke på den svaga ekonomiska tillväxten och regleringsivern inom finanssektorn.

Annons
X

Men SEB-aktien har bevisligen stigit med nästan 40 procent sedan februari 2013 vilket är mer än dubbelt så mycket som börsindex.

När vd Annika Falkengren igår presenterade bokslutet hade hon mer att ge av det som fått aktien att skjuta i höjden – fortsatt pressade kostnader och kraftigt höjd utdelning.

Bilden av SEB-vd:n sittande på en popcorngryta som ett uttryck för hennes ihärdighet vad gäller en fortsatt pressad kostnadsnivå var något som de närvarande aktieanalytikerna särskilt tycktes uppskatta.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag som har varit väldigt länge i SEB känner att vi inte riktigt har en kostnadskultur i ryggmärgen. Jag brukar beskriva det internt som att det känns som att vi sitter på en popcorngryta och håller i locket allt vad vi orkar. Då är det svårt att bara släppa ut ett eller två popcorn, sade Falkengren.

  Liknelsen med popcorngrytan betyder att SEB utsträcker målet att hålla kostnaderna under 22,5 miljarder kronor ytterligare ett år till 2015.

  En annan viktig faktor i dagens lågräntemiljö är aktieutdelningen. SEB höjde sin till 4,00 kronor från 2,75 kronor för 2013 men överskuggades av Handelsbanken som delar ut 16,50 kronor per aktie (varav 5 kronor i extrautdelning) mot 10,80 kronor förra året.

  Handelsbankens vd Pär Boman är sparsam med kommentarer till utdelningshöjningen.

  – I första hand återinvesterar vi vårt kapital, resten distribuerar vi till våra ägare, sade han vid onsdagens presskonferens.

  De fyra storbankernas vinster nådde under 2013 nya rekordnivåer – totalt 92 miljoner kronor i vinst före skatt. I nuvarande miljö med låg ekonomisk tillväxt och låga räntor är det lägre kostnader som till stor del bidrar till vinstlyften, även om SEB under året kunde redovisa en ökning av både provisions- och räntenetto.

  Annika Falkengren har förståelse för att människor reagerar på vinstnivåerna men menar att de måste sättas i relation till omfattningen på verksamheten.

  – Om jag bara säger att SEB förra året hade en vinst på 18 miljarder, då sätter man inte det i relation till att vi har ett eget kapital på 122 miljarder och att vi har lånat ut 1 300 miljarder, sade Falkengren.

  Ni har ett mål att fortsätta pressa era kostnader och att öka lönsamheten ytterligare men du talar inte så mycket om ökad kvalitet i era produkter och tjänster?

  – Jag tycker att vi har bra kvalitet och vi lägger ned mycket arbete på att ha rätt erbjudande till kunderna. Bland annat måste vi ligga långt framme när det gäller digital utveckling eftersom kunderna kräver många digitala kringtjänster.

  Höga aktieutdelningar från bankerna orsakar ofta kritik från regeringen men finansminister Anders Borg, som så sent som i december sade att bankerna snarare borde hålla i sina pengar, ville på onsdagen inte kommentera de höga utdelningarna.

  Finansmarknadsminister Peter Norman poängterar vikten av att bankerna klarar av ytterligare skärpningar av kapitalkraven.

  – Det viktiga är att konstatera att bankerna är betydligt mer stabila nu än till exempel 2010. I vissa fall har de mångdubbelt mer kapital än tidigare och detta är bra för hela systemet.

  Han har dock synpunkter på bankernas höga avkastningskrav, som i vissa fall satts till 15 procent.

  – I en värld med 2 procent inflation är det inte rimligt att ha så höga avkastningskrav. Man kan fundera på vilka ägargrupper av de svenska institutionella ägarna som vill ha de här höga avkastningsmålen. De leder till att investeringar som i normala lägen borde göras inte blir gjorda och istället betalas pengarna ut till aktieägarna, säger han till SvD Näringsliv.

  Vad vet du om de fyra storbankerna?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SEB:s VD Annika Falkengren presenterar delårsrapporten.

  Foto: JESSICA GOW / TT / K Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X