Annons
X
Annons
X

Vinsten – yes he could

Barack Obama flyttar in i Vita huset. Efter vad som kallas en jordskredsseger utropades han till vinnare i det amerikanska presidentvalet.
– Om det är någon därute som fortfarande tvivlar på att USA är en plats där allt kan hända, någon som fortfarande ifrågasätter vår demokrati – i kväll har du fått ditt svar, sade vinnaren i sitt segertal till folket.

Runtom hela USA jublade, grät och dansade Obama-anhängare, efter att det stod klart att USA får sin första svarta president. I Grant park i Obamas hemstad Chicago var glädjeyttringarna helt obeskrivliga. Så snart segern blev klar började folkmassorna sjunga ”yes we can, yes we can”, taktfasta toner från människor som för första gången upplevde att deras röst faktiskt gett dem en röst – och som nu aldrig ville låta sig tystas igen.

När Barack Obama äntrade den stora scenen tillsammans med sin familj höjdes jubelskriken ytterligare några decibel. Den redan nu berömda talaren, snart USA:s 44 president, gjorde ingen besviken. Han levererade ett segertal av rang, ett tal där det var tänkt att alla skulle kunna hitta något som talade just till dem. Exempelvis fick de båda döttrarna ett troligen efterlängtat löfte:

– Ni har förtjänat den nya hundvalpen som kommer att flytta med oss till Vita huset, sade Barack Obama.

Annons
X

Han skickade också en hälsning till sin konkurrent John McCain och tackade för dennes ”starka samtal” där han gav upp.

– En ny gryning av amerikanskt ledarskap är här, sade Obama samtidigt som hundratusentals glädjetårar föll i publiken.

Obama kunde räkna in första stora potten elektorer när det stod klart att han segrat i Pennsylvania. Strax därefter blev det klart att även Ohio tillföll demokraternas kandidat och därmed var valet i princip klart. Ingen republikan har vunnit presidentvalet utan att först ta hem den stora industristaten Ohio med 20 elektorsröster.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Länge var det flera delstater som vägde jämnt. Det gällde exempelvis Virginia, där Obama storsatsat. Nyhetsbyrån AP utropade några minuter före klockan fem svensk tid Obama till segrare i den typiskt republikanska delstaten, som ingen demokrat vunnit på 44 år – och sedan var saken klar.

  – Detta kunde ske tack vare de demografiska förändringar i Washingtons södra förorter, men nu gjorde Obama inbrytningar en bit till söderut, in i ”the real Virginia”, säger SvD:s utsända Karin Henriksson.

  Direkt efter Virginia segrade Barack Obama också i Kalifornien, Hawaii, Oregon och Washington. Minuter senare ringde John McCain till Obama-kampanjen och erkände sig besegrad.

  – Jag applåderar vad Barack Obama har åstadkommit i kväll, sa John McCain när han i ett tal erkände sig besegrad.

  Även Barack Obamas främste konkurrent i primärvalen var snabb med att gratulera.

  ”I kväll firar Amerikas folk en historisk seger. Det var en lång och tuff kampanj men resultatet var värt att vänta på,” sade Hillary Clinton enligt en pressrelease som publicerades på den oberoende sajten Real Clear Politics.

  Avgående president George Bush lät hälsa att han ska se till att presidentbytet går så smidigt som möjligt.

  – Du är påväg att inleda en av de största strapatserna i ditt liv. Grattis, ha så kul, hälsade Bush från Vita huset.

  Firandet för USA:s afroamerikanska befolkning började omedelbart.

  – Historia skrivs just nu. Den här natten kommer att brännas in i mitt och mina barns minnen, säger läraren Sheneka Mayes i Atlanta till Reuters.

  Valvakandet startade med att John McCain vann den första räknade delstaten Kentuckys åtta elektorer enligt CNN:s prognos. Obama vann i Vermont med tre elektorer enligt MSNBC. John McCain vann sedan den lilla delstaten West Virginia, med fem elektorsröster och som väntat republikanfästena Texas och Mississippi.

  Den första överraskningen var New Hampshire som räknades in i kategorin ”lutar mot Obama”. Den tillhörde de stater som McCain hade hoppats på – eftersom han gjorde väl ifrån sig i primärvalen där 2000 och i år och eftersom hans självständiga personlighet och stil borde gå hem här.

  New Jersey, Massachusetts och Maryland är exempel på stater som gick till Obama, liksom hans eget Illinois. McCain kunde räkna in Oklahoma, Tennessee och South Carolina.

  Martin Gelin är SvD:s utsände i Chicago och har under natten följt historieskrivningen på plats i Grant park.

  – Det är tydligt att han vill profilera sig som en kompromissökande, pragmatisk president som även ska försöka attrahera republikaner och konservativa, säger han.

  – En kollega delade med sig av följande slogan från Virginia: ”when women vote: democrats win”. Det var vad som hände i kväll.

  John McCain höll ut i det sista och manade under valkvällen på sina valarbetare. ”Vi ger aldrig upp”, sade han inför en jublande folkmassa i Colorado strax innan de första vallokalerna började stänga.

  – The Mac is back, sade McCain och försökte gjuta mod i sina anhängare.

  Men, det var försent. The Mac has left the building, hade i efterhand varit ett mer sanningsenligt uttalande.

  Christer Morling

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X