Annons

Vinst skapar drivkraft till förbättringar

Om privata företag ska kunna tjäna pengar på skola, vård och omsorg är omdiskuterat. Brännpunkt inleder i dag en debattserie om detta. Först ut är två debattörer med rakt motsatta åsikter: Johnny Munkhammar (M) och Ulla Andersson (V).

Publicerad

Efter ett antal år i landstinget anser några sjuksköterskor och läkare att de skulle göra ett bättre jobb om de fick bestämma mer själva. Så de startar en vårdcentral och satsar både egna besparingar och tar lån. De första åren utvecklas verksamheten bra, men det dröjer innan det blir ett ekonomiskt överskott. Denna vinst återinvesterar de i verksamheten och tar ut en del som utdelning, som avkastning på sin investering och för att börja betala tillbaka lånet.

I dag finns många fristående skolor, vårdcentraler, förskolor och äldreboenden i Sverige. Ofta har de startats precis så. De har gett oss mer att välja på i välfärden och släppt fram nya idéer om pedagogik, organisation och omsorg. Kanske det förklarar att både medarbetarna och brukarna enligt tillgängliga undersökningar är mer nöjda med de fristående enheterna. Då framstår det snarare som ett problem att de bara utgör strax över en tiondel av välfärden.

Annons
Annons
Annons