Annons

Anders Melldén:Vinskandalerna som ingen skriver om

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: TT

Sockersäckar, färgämnen och underbetald arbetskraft. Storsäljande viner vars skandaler ingen talar om. Dags att svartlista vinfuskarna och lyfta seriösa producenter med rent vin i flaskan.

Under strecket
Publicerad

Ett par jätteskandaler har blossat upp i Italien, med både fuskviner och olagligt utnyttjande av arbetskraft bland ingredienserna. Vinerna från skandalföretagen finns överallt, även här i Sverige. En koppling finns till och med till ett av världens mest populära så kallade naturviner. Trots det skriver inga internationella medier om händelserna.

Ja, Operation Ghost Wine har genomförts i södra Italien och polisutredningen presenterades i slutet av juni. Den omfattar 61 privatpersoner och företag av vilka flera nu anklagas för olika brott. Framförallt handlar det om viner som med otillåtna tillsatser har skapats av undermålig must, och om spanska bulkviner som ”fixats till” och sedan sålts som italienska ursprungsbetecknade viner. Sockersäckar och färgämnen har bland annat hittats av polisen. De anklagade företagen skyller på varandra och menar att de inte haft en aning om vad som pågått.

Annons
Annons
Annons
Annons