Andreas Grube:Vinproducenten är viktigare än årgången

Andreas Grube
Under strecket
Publicerad
Annons

Att prova vin med fellow vinnördar brukar inte sällan utmynna i en muntlig ström av teknikaliteter kring fathantering, jordmåner, jästtyper, lagringsduglighet – och årgångar. Vinfolk fullkomligen älskar att sitta och dänga årgångar i ansiktet på varandra: ”Man känner verkligen den yppiga frukten från det varma 2015” eller ”det här vinet saknar totalt struktur och koncentration, det blöta 2011 skiner igenom tydligt”.

Och självklart, det är stor skillnad på årgång och årgång. Ibland kan ett och samma vin vara som dag och natt beroende på år. Men kanske ännu viktigare än årgångarnas väderskillnader är – producenterna. Dels för att statistiken över årgångar vanligen beskriver ett helt land eller en region och inte en särskild producents enskilda vingårdslägen, dels för att en skicklig producent klarar av att leverera bra viner även under årgångar med sämre förutsättningar.

En skicklig vinmakare kommer att lyckas bra även under ett år med usla väderförhållanden.

Richard Geoffroy, prestigefulla champagnehuset Dom Pérignons ikoniska vinmakare och galna-professor-figur, uttryckte det så här när jag intervjuade honom för något år sedan: ”Ett år med perfekt väder och gynnsamma förhållanden kan ju precis vem som helst göra ett bra vin, det finns inget spännande i det. Utmaningen ligger i att lyckas göra bra viner även de år när ingen annan lyckas”.
Maria Teresa Mascarello, lika legendarisk vinmakare, men i piemontesiska Barolo, säger: ”Jag tycker egentligen att det är fel att prata om bra och dåliga årgångar, det är rimligare att prata om mer eller mindre enkla årgångar. Vi kan inte styra vädret, men det är mitt jobb att göra bra viner utifrån vilket väder vi än får”.

Annons
Annons

Jag kan bara hålla med. En skicklig vinmakare kommer att lyckas bra även under ett år med usla väderförhållanden. Visst, skörden kan bli markant mindre – som till exempel 2017 när vissa regioner och producenter förlorade uppemot 80 procent av skörden, vilket givetvis är förödande. Och givetvis kommer vissa år fortfarande att stå ut som fullkomligt magiska medan andra kommer att sakna det där lilla extra för att få full pott. Somliga årgångar kommer kräva längre lagring i källaren, medan andra ska drickas upp snabbt.

Men en skicklig vinmakare gör sällan eller aldrig ett dåligt vin.
Med det som utgångspunkt finns också bra möjligheter att göra fina fynd. De allra mest hajpade årgångarna, inte minst från prestigefulla regioner som exempelvis Bordeaux och Bourgogne, har en tendens att dra iväg till prisnivåer som ligger ljusår ifrån vad en ”normal” konsument har möjlighet att betala. Men om du tar en stabil favoritproducent och börjar leta lite bland de årgångar som inte skrivits upp på samma sätt kommer du garanterat att kunna hitta viner som både är prismässigt överkomliga och som bjuder på riktigt njutning.

Sedan tycker jag ändå det är värt för alla att nörda ner sig i årgångstabeller och analyser – helt enkelt för att det är sjukt kul! Och för att det ger ett bra och intressant perspektiv av vin som levande och föränderlig produkt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons