Vinodlare trotsar lagen

Missnöjet bland skånska vinodlare jäser och nu väljer en del av dem att ta lagen i egna händer.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Vindruvor på en odling i Skåne.

Vindruvor på en odling i Skåne.

Foto: ERLAND VINBERG/SCANPIX
Annons
Vindruvor på en odling i Skåne.

Vindruvor på en odling i Skåne.

Foto: ERLAND VINBERG/SCANPIX
Vindruvor på en odling i Skåne. Foto: ERLAND VINBERG/SCANPIX

De tänker begå lagbrott och börja sälja sitt vin på gården.

– För att få ett prejudikat i EU-domstolen, kalla det gärna civil olydnad, säger Ronny Persson, odlare i Åhus, till Sydsvenskan.

Gårdförsäljningsfrågan har ältats i åratal och odlarna anser att försäljningen är nödvändig för att få ekonomi på verksamheten.

Planerna på gårdsförsäljning gäller en dag, troligen någon gång på försommaren nästa år.

– Det gäller att alla måste ha viner hemma för försäljning, säger vinodlarnas talesman Ronny Persson till Kristianstadsbladet.

Han förklarar, att syftet med aktionen är att få till stånd en rättslig prövning som kan gå vidare till EU:s domstol. Där kan det bli en prövning av hela det svenska försäljningsmonopolet som finns genom Systembolaget. Odlarna har engagerat jurister som ska gå igenom de eventuella följderna av den tänkta protestaktionen.

Svenska vinodlare får i dag leverera sina produkter till Systembolaget för lokal försäljning, men de anser att en gårdsförsäljning skulle ha mycket stor betydelse för odlingens lönsamhet.

– Vi kan inte uppmana våra medlemmar till olagligheter, det är upp till var och en om man vill vara med, säger Anders Melin, vinodlare på Kullahalvön och ordförande i Svenska Vinodlare.

Melin tillägger att aktionen ska ses som uttryck för vinodlarnas frustration över att ingenting tycks hända i frågan om gårdsförsäljning. Han pekar på att två utredningar och flertalet remissinstanser har varit positiva.

– Men sedan verkar frågan ha gått i stå. De tycks ha svårt att bli överens i regeringen, säger han.


LÄS MER:
Hur länge håller en öppnad vinflaska?

LÄS MER:
Korköppningen som gick fel – i livetv

Malmö TT

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons