Annons

Kockens oväntade knep – som tog hem segern

Carolina Diaz – vinnare av Barilla Pasta World Championship 2018.
Carolina Diaz – vinnare av Barilla Pasta World Championship 2018. Foto: PHOTO GIAMPAOLO RICO'

Genom att återuppfinna den klassiska rätten Spaghetti al Pomodoro tog Carolina Diaz från USA hem titeln Master of Pasta på Barilla Pasta World Championship 2018.

– Jag är verkligen hedrad, jag lagade italienskt på mitt sätt, säger Carolina Diaz.

 Carolina Diaz.

Carolina Diaz.

Foto: BARILLA
Vinnarrätten – Spaghetti al Pomodoro.

Vinnarrätten – Spaghetti al Pomodoro.

 Carolina Diaz.

Carolina Diaz.

Foto: BARILLA

Nyligen avgjordes VM i pasta – Barilla Pasta World Championship i Milano. I tävlingen ställdes 18 kocktalanger från hela världen mot varandra. Sverige representerades av Ludvig Salovuo, som tog sig vidare från första elimineringsomgången men slogs ut under dag två.

Vinnare för hela tävlingen blev i stället Carolina Diaz från USA, som därmed blir Barillas första kvinnliga Master of Pasta.

I finalen ställdes hon mot 33-åriga kinesiska kocken Toby Wang från Peking. Efter två dagars intensiv matlagning – med ett överdåd av fantasifulla kreationer och spännande råvaror – valde hon att hålla sin finalrätt så enkel som möjligt.

Extern länk: Pasta, såser, recept – bli inspirerad med Barilla

Carolina Diaz. Foto: BARILLA

Klassiker med mexikansk twist

Hennes mål var att laga en Spaghetti al Pomodoro – en traditionell tomatpasta – med en mexikansk twist för att charma juryn.

Vinnarrätten – Spaghetti al Pomodoro.

Vinnarrätten – Spaghetti al Pomodoro.

Under finalen använde Carolina Diaz varenda del av tomaten på ett smart sätt och tre olika sorters körsbärstomater till såsen. Hon tillsatte också tomtatkvisten till såsen som en ingrediens med örtkaraktär.

Just att använda delar av tomatplantan i matlagning är något som får de flesta hemmakockar att reagera – är inte hela tomatplantan giftig? Eftersom tomaten innehåller tomatin, ett ämne som påminner om solanin som finns i potatis som blivit grön, brukar man undvika tomatens gröna delar. Men på senare tid har flera kockar börjat använda tomatblad och kvistar för att ge en extra skjuts tomatsmak till sås – då giftigheten verkar vara betydligt överdriven.

Vinnarrätten – Spaghetti al Pomodoro.

”Jag är verkligen hedrad”

Att hålla pastan enkel men samtidigt komplex var en satsning som gick hem  och Carolina Diaz kan nu titulera sig Master of Pasta.

– Jag är verkligen hedrad, jag lagade italienskt på mitt sätt. Jag är hedrad att vara den första kvinnliga kocken som vinner titeln Master of Pasta. Kvinnor tar över och det är dags att vår insats erkänns runt om i världen, säger Carolina Diaz.

 Barilla Pasta World Championship 2018 erbjöd med temat « Eat Positive » en unik inblick i vikten av pasta som del av en hälsosam diet.

– Hos Barilla vill vi uppmuntra nästa generation av begåvade kockar att uttrycka sig genom pasta och i slutändan inspirera matälskare runt om i världen att äta på ett mer positivt och hälsosamt sätt, säger Raffaele Daloiso, Chief Marketing Officer hos Barilla-gruppen.

Extern länk: Pasta, såser, recept – bli inspirerad med Barilla

Annons
Detta är en annons från Barilla, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.