Vinnare i höst

Några av de internationella kollektionerna har mer inflytande än andra på det mode vi får se på Stockholms gator i höst. Det här är trenderna ur höstkollektionerna som SvD:s Daniel Björk tror mest på.

Publicerad
Annons

Det italienska företaget Krizia hade på 1980-talet en rökande räv på sina stickade tröjor. Vi är nu tillbaka där (minus ciggen), något som blir allt mer tydligt för varje säsong som går. I höst är det tigrar hos Kenzo, ugglor hos Burberry och fejkade science fiction-filmaffischer hos Balenciaga. Jag har redan sett hur människor på gatan har omfamnat Musse Pigg-tröjor som vore de del av den av Pet Shop Boys odödliggjorda subkulturen ”paninari” – och därför måste vi bereda oss på att kombinera en fyndig stickad tröja eller sweatshirt med något mer uppklätt inom en snar framtid.

1980-tal, tänker du. Men huruvida modet är retro eller inte är en fråga som inte har något tydligt svar. Man kan, som jag precis gjorde, peka på ett årtionde och säga att det påminner om den tiden och på samma sätt fortsätter 50-talet och 60-talet inverkan även i höst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons