Recension

Tigermammans stridsropVinnarbarn till varje pris

TIGERMAMMAN Amy Chua, alla curlingföräldrars diametrala motsats, har väckt uppmärksamhet i USA för sin bok om kinesisk barnuppfostran. Men mellan raderna framstår ändå den oppositionella dottern som vinnare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Så har den kommit på svenska, boken som skapat så mycket debatt: ”Tigermammans stridsrop” av Amy Chua, amerikansk juristprofessor och författare med kinesiskt ursprung. Med utgångspunkt i sin egen roll som mamma ställer Chua här kinesisk barnuppfostran mot västerländsk. Den kinesiska består i att med olika medel – hot och bestraffningar – få barn att prestera på högsta nivå, vilket kontrasteras mot västerländsk kravlöshet. Chua berättar om hur hon drev på sina båda döttrar för att de skulle bli framgångsrika musiker, pianist respektive violinist, ironiskt nog i en helt och hållet västerländsk musiktradition.

Det är en underhållande bok. Chua kan konsten att berätta en historia och hon gör det i god amerikansk anda med en kvickhet och humor som påminner om en Helan och Halvan-film. Det är högt tempo, snabba vändningar och rappa repliker.

Annons
Annons
Annons