Annons
X
Annons
X

Vinna eller försvinna för Billström

Migrationsminister Tobias Billström (M) sitter kvar på sin post. Men om han inte gör en pudel och rättar sig i leden kan hans förtroende vara förbrukat, bedömer statsvetare.

Tobias Billström ställs i dag till svars i riksdagens utfrågning. SvD.se rapporterar direkt, med start klockan 14.00.

”Varje politiker genomgår en kris för att bli en stor politiker”, säger statsvetaren Peter Esaiasson inför att migrationsminister Tobias Billström i dag ställs till svars i riksdagen.
”Varje politiker genomgår en kris för att bli en stor politiker”, säger statsvetaren Peter Esaiasson inför att migrationsminister Tobias Billström i dag ställs till svars i riksdagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Efter Tobias Billströms uttalande om papperslösa och ”blonda och blåögda” gick
Fredrik Reinfeldt ut med svidande kritik. Statsministerns sågning sågs som unik i svensk politik och var en tydlig markör.

I dagens utfrågning i riksdagen kommer Billström pressas av riksdagsledamöter som får möjlighet att ställa ministern till svars.

– Nu måste han tydligt fortsätta att be om ursäkt för sina klantiga uttalanden och visa att han driver den linje som moderaterna gjort upp med Miljöpartiet i migrationspolitiken, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Annons
X

Hon tror att Billström får svårt att driva en egen linje utan måste anpassa sin retorik och hållning i migrationsfrågorna och i den migrationspolitiska överenskommelsen.

– Moderaterna har valt att bedriva gemensam politik med Miljöpartiet. Väljer han att inte hålla sig till det har han troligen inte statsministerns fortsatta förtroende. Det här kan annars vara vad han står för, med en tuffare hållning. Men det kan ge konsekvenser.

Peter Esaiasson, statsvetare vid Göteborgs universitet, ser utfrågningen som en unik chans för Billström att själv få förklara sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror det är välkommet för Billström att få lägga ut sin argumentation. Det sista uttalandet var en ren dumhet. Det är det samlade mönstret som är det intressanta, säger han.

  Har han möjlighet att driva sin egen politik och politiska linje?

  – Klart att det är en krissituation för honom. Men varje politiker genomgår en kris för att bli en stor politiker. Det är lite vinna eller försvinna som gäller för honom.

  Billströms uttalanden den senaste tiden har väckt rabalder. Hans upprepade uttalande om att påverka volymerna av asylsökande som kommer till Sverige kan enligt SvD:s Göran Eriksson
  hota hela den migrationspolitiska uppgörelsen.

  Billström har suttit längre på posten som migrationsminister – ofta kallad en katapultstol – än flera av sina föregångare. Och Tobias Billström själv planerar att sitta kvar och ”arbeta vidare i den anda som statsministern ger uttryck för”, enligt hans pressekreterare.

  För att inte förbruka det sista förtroendekapitalet måste migrationsministern göra en pudel och hoppas att stormen blåser över, menar statsvetarna.

  – Alla involverade vill att det här blåser över. Det kan ske genom att Billström gör en pudel och tydligt markerar att han står bakom överenskommelsen. Antingen visar han att han står upp för politiken eller så får han ta konsekvenserna av det, säger Jenny Madestam.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  ”Varje politiker genomgår en kris för att bli en stor politiker”, säger statsvetaren Peter Esaiasson inför att migrationsminister Tobias Billström i dag ställs till svars i riksdagen.

  Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X