Vinlagring tar sig ut på djupt vatten

Bubbelvin från förlista skepp säljs för hisnande summor. Ryktet säger att det fanns vin som klarade sig på Titanic. Mikael Mölstad reder ut begreppen kring vinlagring i havet.

Under strecket
Publicerad
Efter 80 år på havsbotten har 5 000 flaskor champagne bärgats. Det var den 3 november 1916 som skepper 'Jönköping' sänktes av en tysk ubåt utanför Åbo i Finland. Det var första världskriget och Ryssland och Tyskland var fiender.Skeppet var på väg till den ryska tsaren med, förutom alla champagneflaskorna, när 70 ekfat med 600 liter konjak och 17 fat med nära 6 000 liter vin. Lasten bärgades av de svenska dykarna Claes Bergwall och Peter Lindberg som tänker sälja champagnen för 20 000 kronor flaskan.

Efter 80 år på havsbotten har 5 000 flaskor champagne bärgats. Det var den 3 november 1916 som skepper 'Jönköping' sänktes av en tysk ubåt utanför Åbo i Finland. Det var första världskriget och Ryssland och Tyskland var fiender.Skeppet var på väg till den ryska tsaren med, förutom alla champagneflaskorna, när 70 ekfat med 600 liter konjak och 17 fat med nära 6 000 liter vin. Lasten bärgades av de svenska dykarna Claes Bergwall och Peter Lindberg som tänker sälja champagnen för 20 000 kronor flaskan.

Foto: JACK MIKRUT
Annons
Efter 80 år på havsbotten har 5 000 flaskor champagne bärgats. Det var den 3 november 1916 som skepper 'Jönköping' sänktes av en tysk ubåt utanför Åbo i Finland. Det var första världskriget och Ryssland och Tyskland var fiender.Skeppet var på väg till den ryska tsaren med, förutom alla champagneflaskorna, när 70 ekfat med 600 liter konjak och 17 fat med nära 6 000 liter vin. Lasten bärgades av de svenska dykarna Claes Bergwall och Peter Lindberg som tänker sälja champagnen för 20 000 kronor flaskan.

Efter 80 år på havsbotten har 5 000 flaskor champagne bärgats. Det var den 3 november 1916 som skepper 'Jönköping' sänktes av en tysk ubåt utanför Åbo i Finland. Det var första världskriget och Ryssland och Tyskland var fiender.Skeppet var på väg till den ryska tsaren med, förutom alla champagneflaskorna, när 70 ekfat med 600 liter konjak och 17 fat med nära 6 000 liter vin. Lasten bärgades av de svenska dykarna Claes Bergwall och Peter Lindberg som tänker sälja champagnen för 20 000 kronor flaskan.

Foto: JACK MIKRUT
Efter 80 år på havsbotten har 5 000 flaskor champagne bärgats. Det var den 3 november 1916 som skepper 'Jönköping' sänktes av en tysk ubåt utanför Åbo i Finland. Det var första världskriget och Ryssland och Tyskland var fiender.Skeppet var på väg till den ryska tsaren med, förutom alla champagneflaskorna, när 70 ekfat med 600 liter konjak och 17 fat med nära 6 000 liter vin. Lasten bärgades av de svenska dykarna Claes Bergwall och Peter Lindberg som tänker sälja champagnen för 20 000 kronor flaskan. Foto: JACK MIKRUT

Den 15 april var det hundra år sedan Titanic sjönk till botten. Kan det lära oss något om vinlagring? Ja, kanske. Det påstås att det finns mousserande vin som klarade skeppskatastrofen. Men inget är bevisat.

Det är dock ingen tvekan om att det fanns mousserande vin ombord. Lagerförteckningen uppger nämligen hela 15000 champagneglas. Ändå anges bara 1500 flaskor vin vilket kan tyckas kan tyckas lite för 2200 personer på en veckolång resa. Å andra sidan fanns det 20000 flaskor öl och porter vilket förklarar att de flesta varken hade råd eller lust att dricka dyrbara viner.

I dagarna säljs 5500 föremål från Titanic på en auktion i New York. Därav ett flertal vinflaskor, uppges det. Det kan dock inte vara flaskor med innehåll. Även om glaset klarar trycket på nästan 4000 meters djup så tror jag knappast att en vinkork kan stå emot. Den bör åka rätt in i flaskan.

Annons
Annons

Annars verkar havsvatten och vin vara en god idé. Det är många som prövat att lagra vin i havet. Och ännu fler blir kanske inspirerade av den åländska vrakchampagnen som hittades för två somrar sedan. Totalt bärgades 145 flaskor med bland annat Veuve Clicquot och Heidsieck från ett handelsskepp. Buteljerna var i utmärkt skick efter 180 år på 50 meters djup.

Två av dessa unika champagnebuteljer såldes förra året. En av dem gick för 270000 kronor. Sugen på att skaffa en butelj? Då har du chansen nu i juni när landskapsregeringen på Åland auktionerar ut ytterligare elva flaskor.

I slutet av 1990-talet fann dykare ett annat skepp i finländska farvatten: galeasen Jönköping. Den hade förlist 1907 med en last av bland annat 5000 buteljer champagne. 2000 av flaskorna var i drickbart skick och den dyraste såldes för 24000 kronor.

I modern tid har flera vinproducenter medvetet testat vinlagring under havsytan. Redan 1995 träffade jag en Loire-producent som byggt en vinkällare nere på botten vid kusten i Bretagne. Det väckte stor uppmärksamhet och producenten påstod att vinet var fantastiskt.

Utanför tidvattenstaden Saint Malo vid engelska kanalen lär det finnas tusentals buteljer Roedererchampagne lagrade på 15 meters djup i en konstant temperatur på tio grader. De ska utvecklas extra bra tack vare att de också rullas av tidvattnet. I vattnen utanför för Liguriens kust i Italien skickade en vinproducent ner en metallbur med flaskor till 60 meters djup i 13 månader. Även om buren fylldes med alger, sjögräs och musslor ansågs vinet ha varit underbart. Även i några bergssjöar i Jurabergen testar man vinlagring på djupt vatten. Där ska ett antal buteljer plockas upp var tjugonde år för att man ska se hur de utvecklas.

Ett forskningsinstitut i Baskien har nu tagit sig an uppgiften att vetenskapligt förklara om viner verkligen utvecklas bättre genom undervattenslagring. Med hjälp av avancerad teknik ska de undersöka alla aspekter. Om resultatet är positivt kanske det blir en riktig boom för havsbottenlagring.

Själv har jag ju testat vinlagring på andra konstiga sätt. Dock får jag erkänna att undervattenslagring tillhör ett outforskat ämne för min del. Men varje sommarskeppare har väl lite koll då åtminstone vattenkylning av diverse drycker tillhör rutinen.

Hur var det då med det mousserande vinet som klarade Titanic-katastrofen? Ja, enligt ägaren hade en släkting förmodligen hittat buteljen flytande bland vrakresterna.

LÄS MER:
Världens populäraste dryck är...

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons