Viner med bett och fokus

Det är syran som skiljer vinet från saft, lika mycket som alkoholen. Syran ökar aptiten och bryter mot maten, som i sin tur mildrar både fruktsyra och tanniner. Veckans vinlista utgår från maten och är ägnad att ge smakupplevelsen balans och fräschör.

Publicerad
Annons
Annons
Annons

2016 Satellite Sauvignon Blanc
80 kr, nr 6200
Nya Zeeland, Marlbourough, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

Den vita sauvignondruvan innehåller ett naturligt aromämne som den delar med bland andra citronmeliss och basilika. Denna kan med tidig skörd, skalextraktion och jäsning vid låg temperatur förstärkas avsevärt. I sina bästa stunder rymmer sauvignonvinet associationer till fläder, krusbär och vinbärsblad, men överdrivs det hela kan det lika gärna dofta buxbom (kyrkogård), kattpink eller i värsta fall otvättad armhåla. Nya Zeeland har gjort ett slagnummer av denna druvsort, ofta i en stil som tangerar det senare, och det är inte alltid jag är övertygad om dess förträfflighet. Desto större är sensationen när jag provar detta, dessutom i ett pris som gör det till den tveklöst bästa sauvignonen under hundralappen. Här sitter alla aromer exakt där de ska och balansen mellan frisk citronsyra och en avrundande kropp är föredömligt behärskad. Användningsområdet är lika brett som smaken är vidöppen, från drink till vin i både grytan, kocken och till den påföljande måltiden om den baseras på fisk, skaldjur eller vad helst du vill som tarvar vitt vin av det mer aptitretande slaget.

Annons
Annons

2014 Trimbach Riesling
140 kr, nr 2639
Frankrike, Alsace, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

Även rieslingdruvan rymmer krispiga aromer som stundtals påminner om sauvignon blanc, men alltid utan överslag. På en avgörande punkt skiljer sig dessa båda vintyper helt: medan sauvignonvinet är en dagslända utvecklas rieslingen både länge och väl. Den aktuella årgången av detta vin landade i Sverige mot slutet av förra året och var då en hårt sluten knopp som nu så sakta börjar slå ut och framåt sommaren kommer att stå i full blom för att sedan bestå både ett, två och (om du gillar mogen riesling) flera år. Själv tillhör jag den senare kategorin och köper detta vin lådvis för att fylla på när lagret börjar sina. Familjen Trimbach gör inte bara detta, utan också världens i särklass bästa riesling, den sägenomsusade Clos St Hune. På vägen dit hinner man dessutom med Cuvée Fréderic Emile som också är så nära paradiset du kan komma på vinvägen. Druvkaraktären är tveklös och bygger på samma aromatiska fräschör som i både Tyskland, Österrike och Australien, men till det ska läggas en mineralprofil som är unik för Alsace och ger paletten både fetma och svalka. På ålderns höst blir det magnifikt, men det är lika gott redan nu och passar både stekt, kokt, gravad och lättrökt fisk, för att inte tala om den surkål med rimmat fläsk och korv som hör till Alsaces magnifika kokkonster. Till nyheterna hör också att denna vinklassiker nu äntligen fått skruvkapsyl, vilket kommer att öka både hållbarhet och fräschör. Tack för det!

Annons
Annons

2015 Alvarinho Contacto
120 kr, nr 6707
Portugal, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

Minho i norra Portugal gjorde sig känt för sin vinho verde, det ”gröna” vinet som inte fick namn efter sin färg, utan efter att druvorna skördades knappt mogna och vinet buteljerades med en pregnant kolsyresprits. Låter det gott? Trodde inte det och lyckligtvis har denna stil nu huvudsakligen förpassats till historieboken. I dag är ambitionen på topp. Druvsorten är alvarinho, som i spanska Galicien kallas albariño. Det är emellertid på den portugisiska sidan den når sitt crescendo och smakprovet här är en stående favorit från en av de allra bästa producenterna: Anselmo Mendes. Sitt namn har det efter den skalkontakt musten ges före jäsningen och som förstärker en äppelgrön, superfräsch och extremt matvänlig fruktsyra. Få vet att alvarinho dessutom mår alldeles förträffligt i vinkällaren och med tiden utvecklar sekundäraromer som gör det ännu mer njutbart och fulländat. Karaktären är både blommig och kryddig med högst aptitretande, skönt krispiga druvaromer.

Annons
Annons

2015 Leth Grüner Veltliner
80 kr, nr 4200
Österrike, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Grüner veltliner är en druvsort som bygger på samma trekant av syra, äppelfrukt och mineraler som riesling, men med en helt annorlunda arompalett som här rymmer starka associationer till nymald vitpeppar. Detta gör det till ett förträffligt ackompanjemang till både rökt och gravat av såväl fisk som charkuterier och även smakar alldeles förträffligt till gris- och kalvkött. Det är alldeles superbt till Österrikes stolthet wienerschnitzel med fet, syrlig potatissallad. Grüner veltliner är med andra ord ett vin som står sig gott när andra viker undan och bjuder här en dov, jordig doft med diskreta peppartoner och småfet plommonfrukt. Till det en bred, druvtypisk smak med kvardröjande lakritston och kraftfull, smakrik profil.

Annons
Annons

2015 Barbera d’Alba Luigi Voghera
110 kr, nr 2365
Italien, Piemonte, rött, lätt & saftigt

Betyg: 6 av 6

Smaktypen är tvetydig i detta fall. Smaken är tveklöst lätt, men samtidigt påtagligt pregnant. Det är typiskt både för ursprunget och druvsorten. Barbera är renrakad, skulle jag kunna skoja. Det är inget vin som förleder nybörjaren, men för dig som gillar viner med bett och fräschör är det en fullträff som du inte kommer att tröttna på och som smakar lika bra i sista klunken som när hungern är som (s)törst. Tänk lingon till köttbullarna, så har du smakbilden klar. Här är ett vin som bjuder friska bärtoner och bryter mot matens fetma och sälta. Duka fram vad du vill: från hämtpizza, spagetti med köttfärssås, lammstek och kyckling, till och med stekt fisk. Ett mer mångsidigt rödvin är svårt att finna.

Annons
Annons

2015 Mas Janeil Le Petit Pas
96 kr, nr 79687
Frankrike, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Att hitta välgjorda och karaktärsfulla rödviner under hundralappen är tyvärr numera inte helt enkelt. Det är ett resultat av att Systembolaget konkurrensutsätter storsäljarna på ett sätt som gör att alla måste följa strömmen av söta, russintorkade, kommersiella dravelviner. Desto mer välkomna är undantagen. Här är ett av dem, just nu i sprillans ny årgång och med flaskan tillfälligt insvept i trikolorens färger. Ungdomligheten förstärker fräschören och vitaliteten på ett utmärkt sätt. Skörden 2015 blev på många håll i Europa över förväntan och det gäller i hög grad här. Smaken är välmatad och bestämd på ett sätt som gör det till ett utmärkt sällskap till de flesta kötträtter och alldeles särskilt då mörkt, grillat eller stekt oxkött med entrecôte, ryggbiff eller filé i högsätet. Det är mjukt och tillgängligt, ändå vitalt och väl fokuserat. Ett festvin med ambition och finess som inte kostar skjortan. Så ska det smaka!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons