Annons

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Foto: Drago Prvulovic/TT

Öka inte utländska investerares makt på bekostnad av det lokala inflytandet. Det skriver William Elofsson (M) i en replik om vindkraftsprojekt.

Under strecket
Publicerad

På SvD Debatt den 2 juni skriver vindkraftslobbyns Charlotte Unger Larson att det kommunala vetot mot vindkraftsetableringar borde kraftigt begränsas. Det är inte förvånande att en mångmiljardindustri utan lokal förankring inte är främmande för att minska det lokala inflytandet. Konsekvenser som en försämrad närmiljö och undanträngningseffekter mot befintligt näringsliv står inte högt på deras agenda vid sidan av deras vinster.

Unger Larson väljer att lyfta fram den stoppade vindkraftsetableringen Utposten 1 utanför Gävles kust som exempel utan att närmare problematisera konsekvenserna. Det är uppenbart att 40 vindkraftverk som är 300 meter höga enbart fyra kilometer utanför Gävles kust skulle få stora konsekvenser för såväl besöks- som fiskenäring. Vindkraftsindustrin har liten förståelse för att vi lokala politiker och medborgare håller dessa värden högt.

Annons
Annons
Annons