Annons
Krönika

Mikael Mölstad:Vindarna viner mot europeisk produktion igen

Efter att Nya världen dominerat i vinsammanhang vänder nu trendvindarna mot Europa och framförallt Frankrike. Mikael Mölstad välkomnar det nygamla intresset för landet som varit tongivande för världens vinstilar

Publicerad

Vilket är det trendigaste vinlandet i världen? Nya Zeeland, Sydafrika, Chile, USA? Nej, Frankrike. Det låter totalt otrendigt men faktum är att trendpendeln har svängt tillbaka mot Europa. Det är i den gamla världens länder som framtidens nya viner skapas. Den unga generationens vinmakare i Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien gör vin som är närmare druvan och närmare naturen. Och inte minst viktigt: närmare den svenska konsumenten.

Samtidigt söker sig många vindrickare tillbaka till rötterna. De vill dricka vin från de vingårdar där favoritvinet har sitt ursprung eller där favoritdruvan en gång har skapat sin berömmelse. Det handlar om allt från cabernet sauvignon i Bordeaux och syrah i norra Rhône till chenin blanc och sauvignon blanc från Loire. Eller rieslingviner från tyska Moseldalen.

Förra veckan presenterade vinmagasinet Allt om vin en omröstning bland 31 vinskribenter. Omröstningen resulterar i olika rankningslistor på vad som gäller just nu. När årets vinländer presenterades låg Frankrike i topp för första gången – följt av Italien, Spanien och Tyskland. Europa för hela slanten.

Annons

Här handlar det alltså om det land som ligger bäst i trend — inte om hur mycket vin som säljs. Skulle bara volymen mätas skulle Italien ligga först följt av Sydafrika och Australien. Och volym på Systembolaget handlar bara om en sak: boxviner. Utan att provocera kan jag påstå att det inte är boxvinerna som skapar nya vintrender.

Räknar vi flaskförsäljning och kvalitetsvin är jag övertygad om att Frankrike skull inneha förstaplatsen. Och Frankrikes återkomst är remarkabel. Jag minns 1995 då atomprov i franska Polynesien fick de flesta svenskar att bojkotta franska viner. Arton år senare är volymerna större än någonsin. Dessutom är Frankrike synonymt med både nyskapande och gamla hantverkstraditioner. Allt om vin-omröstningen visade detta tydligt i ett annat avseende. När guldvinnarna i femton olika kategorier presenterades fick Frankrike 8 av de 15 gulddiplomen. I synnerhet premierades viner från Bourgogne och Rhône. När hände det senast? Även Italien och Tyskland låg långt framme i medaljskörden.

När jag pratade med några vinimportörer under prisutdelningen var alla inställda på att hitta ännu fler bra viner från främst Frankrike men även Italien, Spanien och Tyskland. Ingen importör vill missa det europeiska vintåget. Och jag kan lova att Systembolaget kommer att hänga med på med offertförfrågningar.

En del i Europas vinframgångar, nu och i framtiden, tror jag ligger i det faktum att många känner sig tryggare med att vinproduktionen sker i bekanta vinområden som lätt kan besökas på några timmar med flyg. Till vinländerna på södra halvklotet kan man knappast resa över dagen. Och därifrån ska också vinerna färdas i många veckor över haven. Den senaste tidens debatt kring tillsatser och ekologiska ursprung har säkert spätt på denna känsla. Kanske har EU bidragit med något positivt i detta?

Personligen är jag ändå imponerad av den nya världens vinodlingar. Deras storslagenhet finns inte någonstans i Europa. Samtidigt känns det skönt att kunna återvända till de europeiska vingårdarna där det hela började. Jag gillar att trampa runt i myllan på små vingårdar för att prata med en riktig vinbonde. Det är en storslagen känsla på ett helt annat sätt.

Helst besöker jag Frankrike. Där finns mest stolthet och egensinnighet. Och jag kan nästan hålla med fransmännen: Det är från Frankrike världens alla populära vinstilar härstammar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons