Annons
X
Annons
X

Vind i seglen för lag Sverige

Inte någon gång under 2000-talet har segervittringen för Sverige varit så stark som inför årets Eurovision song contest. Det konstaterar schlagergeneralen Christer Björkman belåtet. För Loreen började allvaret redan natten till idag.

(uppdaterad)

Klockan 02.00 i natt tävlade svenska Loreen på allvar i Baku. Då började den andra generalrepetitionen som är helt avgörande för juryns poängsättning. När tv-tittarna telefonröstar under direktsändningen ikväll har alltså juryn redan bestämt sig.

Enligt schlagergeneralen Christer Björkman fungerar juryröstningen som en garanti för att tävlingen kan ros i land, även om det skulle bli telefonproblem.

– Hittills har dock tekniken fungerat mycket väl i Baku. Här är inte så annorlunda som man kunde tro, säger Christer Björkman.

Annons
X

Enligt honom känner sig Loreen trygg och laddad. Hon är smickrad över att vara så mångas favorit, men har fått uppmaningen att spara rösten för att inte prata sönder den före tävlingen.

För teamet runt den svenska artisten är huvuduppgiften just nu att hålla uppe hennes energi. Allt handlar om att maximera uttrycket på scenen där Loreen vill förmedla så mycket värme och innerlighet som möjligt.

– Det svenska bidraget har ett kompakt stöd. Jag har under mina elva år med Eurovision song contest aldrig upplevt att Sverige har varit lika segertippat som nu, säger Christer Björkman och refererar till omdömen från de andra tävlande ländernas journalister.

Klart är att Loreen är storfavorit hos vadslagningsfirmorna Ladbrokes och Unibet. En kulturell osäkerhetsfaktor är dock att främst skandinaver spelar på Eurovision song contest, varför oddsen inte kan tolkas som en global musiksmak.

– Men oddsen är ofta rätt. Till exempel har det gällt fem av nio Nobelpris i litteratur som vi har haft spel på, säger Andreas Fyrlund, marknadschef för Ladbrokes Sverige.

Mycket kan dock hända under andra semifinalen i kväll samt i finalen på lördag. Det visar till exempel de ryska babushkorna som efter första seminfinalen i tisdags seglade om Italien som favorit, efter Sverige, hos Ladbrokes och Unibet.

– Alla reagerade väldigt starkt på de ryska babushkorna som är riktigt, riktigt charmiga. Kanske är Ryssland vår huvudkonkurrent, säger Christer Björkman som också lyfter fram Italien och Serbien.

De sista strategiska besluten kring detaljer som Loreens klädsel togs vid midnatt natten till idag. Farhågor fanns att ”framförandets skirhet” kunde påverkas negativt av en ny tunika, vars svarta fransar ska röra sig i vinden.

– Fransar i vinden ökar dramatiken, men den svarta färgen får inte ta överhanden. Vi ser över det. Kanske kortar vi fransarna eller tar bort några. Det kan tyckas vara detaljer, men är viktigt för framförandet.

Om Loreen går vidare till final och Sverige tar hem segern på lördag, får SVT arrangera Eurovision song contest 2013.

– Just nu är det väldigt kul att gå till jobbet. Och om Loreen vinner vill jag stanna kvar som schlagergeneral ett år till, säger Christer Björkman.

LÄS MER:
SvD:s Harry Amster sätter betyg på bidragen i torsdagens semifinal.

WEBB-TV:
Så ska Loreen vinna i Baku.

LÄS MER:
”Magkänslan är att ryskorna slår Loreen”.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X