X
Annons
X
Krönika

Mikael Mölstad: Vinbranschen borde snegla på Coca Cola

Att vin transporteras kors och tvärs över hela världen kan tyckas omodernt. Men nu har forskare tagit fram ett sätt att kapsla in alkohol. Mikael Mölstad ser en lösning på ett miljöproblem.

**Egentligen låter det helt **galet när man tänker på det: I vinbranschen transporteras flera miljarder liter vatten runt världen varje år. Och kanske helt i onödan. Här har all världens miljörörelser verkligen något att bita i.

Det handlar om att vin innehåller runt 85 procent vatten. Helt vanligt vatten. I läskedrycksbranschen har de redan fattat detta. I stället för att transportera vatten skickas ett koncentrat av smakerna till en lämplig licenstagare som blandar ut och fyller flaskor.

För Coca-Cola är detta grunden till deras enorma expansion. Från fabriken i Atlanta skickas en koncentrerad Coca-Cola-kräm till alla fyllningsfabriker i världen. Krämen blandas där med vatten, socker och kolsyra. Koncentratet väger förstås bara en bråkdel av den färdiga drycken. Tänk om boxvinerna skickades till Sverige som ett pulver som bara blandades med vatten innan det skickades ut till Systembolaget? Eller tänk dig vin på tub – en klick i ett vinglas med vatten och vips har du en fyllig shiraz från Australien.

Annons
X

Jag tror att de flesta anser att det är ren science fiction. Jag är inte lika säker. Låt mig förklara. Den absolut minsta delen i ett vin, det som skapar alla doft- och smakupplevelser, är mindre än en halv procent av innehållet. Tillsammans med några procent extrakt och färgämnen från druvan utgör detta det som är själva upplevelsen av vinet. Till det kommer alkoholen som är kring 13 procent av innehållet. Resten, runt 85 procent, är alltså bara vanligt vatten.

Mig veterligen är det inga problem att separera smaker, dofter och färgämnen från vinvätskan. Det görs redan i dag när producenten vill minska alkoholhalten. Det finns olika tekniker – bland annat en form av centrifugering. När väl all smak och doft är borta går det enkelt att ta bort alkohol från den återstående vätskan. När sedan smak, färg och doft stoppas tillbaka är det samma vin men med lägre alkoholhalt. Dylika viner finns redan på Systembolaget.

Allt detta låter nog så bra. Men tänk om man också kunde inkludera själva alkoholen i vinpulvret? Till min stora förvåning har det funnits teknik för detta i flera decennier – men metoden har aldrig fått någon bra tillämpning. Men nu är det kanske på gång. Nyligen har nämligen ett amerikanskt företag fått myndigheternas godkännande att massproducera alkohol i pulverform.

Jag vet att alla kemister tycker att det låter som ett dåligt aprilskämt. Det är det inte. Kemisterna har rätt i att det inte går att frystorka alkohol. Men uppenbarligen går det att kapsla in alkoholmolekyler i speciella sockerarter som cyclodextrine. Fråga mig inte hur det går till. Produkten heter i alla fall Palcohol.

Det finns alltså teknik i dag som gör att producenten kan koncentrera allt väsentligt i ett vin till ett pulver. Bara att tillsätta vatten. Det skulle kunna minska vikt och volym vid transport med upp till 90 procent. Visst låter det fantastiskt? Jag kan mycket väl tro att detta kan bli möjligt för de 70 procent av vintransporterna i världen som utgörs av enklare bulkvin. Dock har jag svårare att tänka mig att du och jag skulle acceptera en flaska Romanée-Conti i pulverform. Det blir ett rejält dyrt pulver i så fall.

Då återstår bara frågan om hur Jesus förvandlade vatten till vin? Lyckades han vore det en ännu bättre lösning på miljöproblemen kring vintransporter.

Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X