Annons
X
Annons
X

Vinauktioner slår alla tiders rekord

Vinauktioner har blivit en stor trend i världen. Engelska Sotheby’s är överlägset störst och har ökat försäljningen med över tjugo procent. Även Systembolaget har stor framgång med sina auktioner och flyttar nu till mer kundvänliga lokaler.

Systembolaget har haft ett mycket framgångsrikt år. Toppnumret på deras auktioner i år var en Macallan 60 Years Old Lalique som klubbades för 240 000 kronor.
Systembolaget har haft ett mycket framgångsrikt år. Toppnumret på deras auktioner i år var en Macallan 60 Years Old Lalique som klubbades för 240 000 kronor. Foto: Systembolaget

Auktionshuset Sotheby’s med bas i London är störst i världen på vinauktioner. 2016 blev ytterligare ett rekordår med en omsättning på över än 680 miljoner kronor – en ökning med 22 procent jämfört med 2015. Deras avdelning i New York står för största omsättningen med 315 miljoner kronor. Totalt sålde Sotheby’s 18 000 olika poster fördelat på 27 auktioner. Mest omsatte försäljningen av multimiljardärens Bill Koch’s samling. Den klubbades för totalt 200 miljoner kronor.

En helt ny vinkällare byggs nu där vinerna ska kunna presenteras på ett mycket mer publikt sätt.

I Sverige går det bättre och bättre för Systembolagets vinauktioner. Sedan starten för tolv år sedan har auktionerna vuxit konstant och omsätter i år 27 miljoner kronor.

Annons
X

Sören Nylund, värderingsansvarig på Systembolaget, ser hur det internationella intresset växer.

– Många av våra objekt befinner sig i ett prestigesegment som är mycket attraktivt i ett internationellt perspektiv. Champagne är ett segment som har stått sig starkt i Sverige under lång tid och har befäst sin starka position. Även destillatsidan har varit framgångsrik och främst då maltwhisky med en marknadsandel på 20–25 procent.

Högsta slutpris för en enstaka flaska alla kategorier slogs i år – och symtomatisk handlar det om whisky. En köpare fick betala 240 000 kronor för en Macallan 60 Years Old Lalique nu i december. Även förra året var den dyraste flaskan en whisky: The Macallan 50 Years Vintage 1928 för 216 000 kronor.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Årets högsta pris bland vinerna, 48 000 kronor, betalades för tre magnum Champagne Salon. Dyraste enstaka flaska blev en magnum Haut Brion för. Slutpris: 38 400 kronor Foto: Systembolaget

  Högsta slutpriset av allt står dock fortfarande en låda 1990 La Tâche från Domaine Romanée Conti för. De tolv flaskorna klubbades redan 2009 för 348 000 kronor inklusive avgifter. Toppnoteringen i december bland vinerna var tre magnum från Champagne Salon där slutpriset stannade först vid 48 000 kronor. Årets toppris för en enstaka flaska vin är 38 400 kronor för en magnumflaska Haut Brion från 1989.

  I januari kommer Systembolagets dryckesauktioner att bli än mer publika i och med flytten från Auktionsverket i Frihamnen till Bukowskis och deras anläggning i Västberga. En helt ny vinkällare byggs nu där vinerna ska kunna presenteras på ett mycket mer publikt sätt än idag.

  – Den nya vinkällaren kommer att vara en förlängning av våra tre vinkällarbutiker med Systembolaget som tydligare avsändare – annars kommer auktionerna drivas som tidigare nu bara med Bukowskis som auktionshus, förklarar Sören Nylund.

  I och med flytten får Systembolagets auktionsverksamhet ytterligare en anställd vid sidan av Sören Nylund och Tobias Axelsson. Det är Johan Blanche, ett välkänt namn i vinbranschen och den person som på 1980-talet drev Carl-Jan Granqvists vinkällare Grappe.

  Annons
  Annons
  X

  Systembolaget har haft ett mycket framgångsrikt år. Toppnumret på deras auktioner i år var en Macallan 60 Years Old Lalique som klubbades för 240 000 kronor.

  Foto: Systembolaget Bild 1 av 2

  Årets högsta pris bland vinerna, 48 000 kronor, betalades för tre magnum Champagne Salon. Dyraste enstaka flaska blev en magnum Haut Brion för. Slutpris: 38 400 kronor

  Foto: Systembolaget Bild 2 av 2
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X