Annons

Linda Pérez:Vin som väcker känslor och ger trygghet

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: JESSICA GOW

Trygghetstörstande, igenkänning och inre resor. När dagarna utmanas kan vinet, såvida det konsumeras hållbart, ge många positiva upplevelser.

Under strecket
Publicerad

Köerna slingrar sig långa till livsmedelsbutiken och Systembolaget. Det är en helt vanlig fredagseftermiddag, våren 2020. Systembolaget jobbar dörrvakt och mygga. Den trevliga personen som håller ordning på kön försöker kommunicera via headset med sin kollega Lasse, som befinner sig inne i butiken. ”Kan vi släppa på fler nu?”. Inget svar. Dörrvakten försöker igen: ”kan någon be Lasse sätta på sin mikrofon så att vi kan kommunicera och släppa på fler”.

Inne i dryckesbutiken fylls korgarna trygghetstörstande med vad man kanske kan kalla för ”säkra kort”. Varumärken man känner igen, gärna i tryggad mängd. Ungefär likadant ser det ut på andra sidan gatan. Storhandling på gång – mjöl, mjölk och bakplåtspapper.

Dagarna utmanas och vi skalar av allt annat för att möta villervallan tillsammans med bröd och vin. En fin duo ändå.

Är det så att den symboliska konsumtionen får ge vika åt ett mer pragmatiskt förhållningssätt i tider som dessa? Att konsumtionen som grundar sig på den bekräftelse vi söker genom varor som förstärker och förskönar vår identitet, inte är lika angelägen just nu. Vi sållar bland livets goda och väljer det som berör insidan snarare än det som talar på utsidan. Ett par flaskor Rioja med lätt nostalgisk touch framför ett par nya sneakers?

Annons
Annons

Det är tydligt att vi prioriterar vin i såväl goda som stressade tider. Det är inte den första produkten att drabbas av en lågkonjunktur. Givetvis kan detta förklaras med att koppla stress och oro till konsumtion av alkohol. En avigsida som inte går att förneka, men att säga att det är hela sanningen vore att nedvärdera både vinet och dess konsumenter. Vi är ju många som konsumerar medvetet och söker avsevärt mycket mer än bara alkohol i vårt vin.

För att få ut mest av vinet och maxa alla goda känslor gäller det dock, som med det mesta, att hitta en balans. Konsumera mindre men bättre.

Vinets smaker väcker känslor och skapar värde. De tar oss till nya och gamla platser, leder in i lummiga fruktträdgårdar och berättar om exempelvis den varma sommaren 2003. Speglar havets botten, blommar upp i Moseldalen eller avslöjar hur djupsinnigt och häftigt det doftar i källaren hos den historiska riojaproducenten R López de Heredia Viña Tondonia. Smaker som får oss att hålla kvar vid minnen, fantasisera och känna nostalgi.

Precis som att doften av mormors vaniljbullar, första sippen nybryggt starkt kaffe i sommarstugan och känslan av att bita i ett saftigt höstäpple kan väcka såväl trygghet som nostalgi och eufori så kan vinets smaker ge nuet värdefulla känslor och skapa trygghet. Mycket av det vi behöver just nu. För att få ut mest av vinet och maxa alla goda känslor gäller det dock, som med det mesta, att hitta en balans. Konsumera mindre men bättre. Träng dig förbi vinlådorna och be Lasse och hans kollegor om hjälp för att hitta det bästa för dig.

Nej, nu ska jag gå och sätta på en skiva jazz. Baka kakor och hälla upp ett glas vit Bourgogne. Snurra runt glaset och minnas när jag promenerade smala kullerstensgator fram i Beaune. Ljusrosa klättrande rosor och stora vita parasoll på bistrons innergård. Knivmusslor med massor av vitlök och persilja och en ung Puligny från Domaine de Montille. Det var en resa det. Tack vinet för alla goda dimensioner som du ger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons