Vin som väcker känslor

När vinet är en liten resa i sig. Leder oss in i längtans trädgård, blommar upp i Moseldalen, speglar havets botten och susar friskt som alpluft. Livlig fantasi? Värdefullt i tider av begränsning, säger jag. Så följ med ut på tur – låt oss dela en flaska och rulla längs kullarna i Chianti Classico!

Starka känslor kan också finnas i ett hål i väggen. Känner du till den ljuvliga lilla vinbaren Folii på Södermalm? Tänker att jag alldeles snart ska slå mig ner där, framför de höga vinkylarna, över ett glas vitt och ett härligt surr med underbara Béatrice Becher. Läs min vinintervju med henne längre ner i mejlet.

Njut och dröm dig bort!

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: www.alamy.com
Annons

Krispig eko-favorit från Italien

Amicone Bianco Organic

Nyheten Amicone Bianco Organic är en krispig, ekologisk smaksensation på pinot grigio, en av vinvärldens trendigaste druvor. Vinet har en klingande ren syra och smak av citrus, gröna äpplen och fräsch grapefrukt. Den fruktiga och aromatiska karaktären gör det både mångsidigt och matvänligt – prova det gärna till spagetti vongole, räkor eller grillad lax!

Förhållandena runt Veneto och Gardasjön, med frisk bergsluft och mineralrik jord, är optimala för ekologisk vinodling och druvorna odlas och skördas med fokus på både kvalitet och hållbarhet.

Pris: 99 kr
Nr: 50117, Volym: 750 ml, Alkoholhalt: 12 %

Amicone Bianco Organic, 2020 | Systembolagetsystembolaget.se
Annons
Annons
Foto: www.alamy.com
Foto: www.alamy.com

Spagetti vongole

4 personer

• 2 l kallt vatten
• 2 dl salt
• 1 kg hjärtmusslor eller 1 kg blåmusslor
• 400 g spagetti
• 4–5 msk olivolja
• 1 schalottenlök, finhackad
• 3 vitlöksklyftor, hackade
• 1 knippe bladpersilja, hackad
• 1 1/2–2 dl vitt vin
• 1/2 citron, skal
• salt
• peppar

  1. Blanda 2 l kallt vatten med 1 dl salt. Täck musslorna med vattnet och rör om då och då. Låt stå minst en timme. Saltvattnet gör att musslorna spottar ut eventuell sand. Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten. Upprepa saltvattenproceduren en gång till och låt stå en timme. Spola musslorna och kasta alla musslor som är öppna eller trasiga.
  2. Koka pastan i en stor kastrull och med rejält saltat vatten. Obs! Koka 1 min kortare än anvisningen på paketet.
  3. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs chili, lök, vitlök, och hälften av persiljan i några minuter. Lägg i musslorna och rör om.
  4. Slå på vin och lägg på locket och låt koka i ca 5 min, eller tills alla musslorna öppnat sig.
  5. Vänd ner nykokt pasta i musselkastrullen och låt dra i minst 2 min på svag värme under omrörning. Riv över citron, smaka av med salt och peppar. Srö över resten av persiljan.
  6. Servera i varma djupa tallrikar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons