X
Annons
X
Krönika

Andreas Grube: Vin som ger minnen för resten av livet

Läs mer om Fredagsvinet

Det är som att tiden står still. Som att det både larmar i öronen av ren eufori, samtidigt som det blir dämpat och tyst, som om man badade i bomull, medan det liksom skjuter energi från magen och ut i resten av kroppen.
Det är så jag vill förklara det för dig, när jag dricker ett riktigt bra vin. För att göra en banal travesti på Bo Kaspers Orkesters gamla hit ”Allt ljus på mig”.

Det är den typen av kickar som gör vin och andra stora smakupplevelser så otroligt häftiga.

Låter det överdrivet? Löjligt? Äh, lägg av, precis så känns det faktiskt i de där mest magiska stunderna.
Skalan är ju givetvis glidande, och ibland når man upp till en tiondel av den där mest totala euforin. Och ibland hamnar man också i den andra ändan av skalan, där vinet bara är totalt supertrist, menlöst och slöseri med tid. Men ibland händer det, och det är den typen av kickar som gör vin och andra stora smakupplevelser så otroligt häftiga. Och i grunden är det ju precis samma känsla som ett fantastiskt konstverk kan ge den konstintresserade, som när ett avgörande fotbollsmål ger sportfantasten extas, eller som när en riktigt bra låt sitter som en käftsmäll av lyckorus i magen på musiknörden. Den där formen av skjuts i tillvaron som både ger guldkant men också skapar starka minnen för resten av livet.

Annons
X

Visst, det handlar också om graden av intresse. Är det värt att lägga lika mycket pengar som en weekendresa på en enda måltid? Eller på en flaska vin?

Såklart att det är! För den som söker av den här typen av kickar kommer den måltiden eller den flaskan vin skapa precis lika mycket minnen och upplevelser som den där weekendresan hade gjort. Eller ännu mer. Intryck som tar veckor, månader, att smälta. Minnen som aldrig bleknar, och som dessutom kan plockas fram och återupplevas i tanken om och om igen.

Jag förstår och har all respekt för att inte alla delar min passion för vin. Vi har alla våra områden som vi nördar ner oss i, och jag är helt på det klara med att många därute skiter fullständigt i att läsa vad jag skriver och tipsar om och istället hänger sig åt annat. Fair enough!

Men jag vet också att ni är många därute som förstår exakt vad jag menar, som har känt precis den där nästan rysande känslan längs ryggraden. Och det roligaste med den här typen av upplevelser är också att de bara blir bättre med tiden: Ju mer du lär dig och utvecklas, desto större och starkare blir smakkickarna.

Sådana euforiska smakupplevelser som ett bra vin eller en bra måltid kan ge är för mig också den ultimata vardagslyxen genom att den tvingar mig att vara här och nu i uttryckets rätta bemärkelse, på ett sätt som jag väldigt sällan annars är. Sådär fullkomligt i stunden, med alla sinnen på helspänn och med fullt fokus på just det som jag har framför mig i glaset. Doft, smak, känsla, färger, ljud – alltihop på en och samma gång i en och samma stund.

I det stressade liv vi annars lever är just det, om något, en lyx och en lisa för själen. Och kanske blir kickarna och här-och-nu-känslorna ännu mer värdefulla och starka just på grund av att de i det övriga livet kan vara så sällsynta och svåruppnåeliga.

Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X