Andreas Grube:”Vin ska vara roligt – men kräver också eftertanke”

Andreas Grube

”Man märker att de blir liksom lite sådär, att de inte vet vad de gör”.
”De luktar konstigt och äckligt”.
”Så kan de bli lite konstiga så de kan börja röka även om de inte vill det, även om det inte är meningen”.
”Man kan känna sig lite rädd, eller förvirrad”.
”Det blir inte så mysigt. Det blir mer läskigt”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag sitter framför tv:n och årets kampanjfilm för Vit jul – Barn har full koll – från IOGT-NTO dyker upp. Och mitt hjärta fullkomligen brister. Alltså snacka om knytnävslag i magen, en klockren träff i solar plexus.

Där sitter jag sedan mitt i en förvirrande känslostorm där sorg blandas med skam, ilska, självförnekelse och förvirring. Vad är min roll i det här? Hur är jag själv som pappa? Och vad har jag för ansvar i och med mitt yrke som vinjournalist?

Såklart har jag på många sätt förändrats i grunden sedan jag själv fick barn, inte minst har jag blivit betydligt mer blödig och känslig. Jag kan inte ens titta på Hitta Nemo utan att grina numera. Men framför allt har jag blivit mer medveten och vaksam på hur vi vuxna påverkar barn genom vad vi gör.

Vartannat barn upplever att deras föräldrar förändras när de dricker, och förändringen gör barnen oroliga och otrygga, enligt Vit jul. Fakta som gör ont att läsa.

Visst, folk hanterar alkohol olika, men det här handlar inte om bra eller dåligt ölsinne, om att vara alkoholist eller inte. Det handlar om nyanser i gester, förändringar av röstlägen. Små skillnader som ändå uppfattas tydligt. Det vet man ju till och med själv; att vara den enda nyktra på en fest är bland de tråkigaste som finns, eftersom folk plötsligt beter sig så märkligt.

Annons
Annons

Julen är ett bra tillfälle att återigen lyfta det genomgående budskap som jag och många av mina kollegor jobbar utifrån: mindre konsumtion, men av högre kvalitet

Ledsen om jag sabbar jul- och feststämningen för er här, det är alltid trist att vara den som kommer och sticker hål på glädjen som en annan party pooper. Men jag känner samtidigt att det är min förbannade plikt i och med det jobb jag har: mitt skrivande går ut på att tipsa om alkohol, om att inspirera och göra vin roligt, om att kombinera dryck till måltider. Då måste jag även få mana till lite eftertanke.

Det är också ett bra tillfälle att återigen lyfta det genomgående budskap som jag och många av mina kollegor jobbar utifrån: mindre konsumtion, men av högre kvalitet. Skippa boxen och köp istället en flaska för samma peng, till exempel.

Jag har förstås ingen rätt att komma med pekpinnar, jag är ju själv en del av problemet och därför riktar jag mig såklart även till mig själv. Jag är en av dem som tycker att öl och nubbe är en lika självklar del av julbordet som skinka och köttbullar. Jag älskar att sitta med en julcognac framför brasan och att skåla in nyåret med riktigt god champagne. Det är en stor och härlig del av hela högtiden och ledigheten, och jag kommer säkert att göra det även i år. Men jag kommer att tänka mig för, och jag kommer att vara måttlig.

Och jodå, jag tipsar om alkohol redan här i spalten bredvid. Dels för att det såklart finns tillfällen att kalasa utan barns närvaro, plus att det är smakrika viner som går bra att njuta av i mindre mängder.
Så, god jul och gott nytt år. För både stora och små.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons