Vin på PET, burk eller traditionell flaska?

Foto: Dmitri Ma/Shutterstock

Vin på glasflaska är inte längre en självklarhet. Vilken förpackning smäller egentligen högst vad gäller miljöhänsyn? Och skulle miljöaspekten kunna få oss att välja bort den traditionella buteljen?

Under strecket
Publicerad
Annons

1 / 1

I juni kommer ett vin i platt PET. ”Pluntan” rymmer 75 centiliter och är framtagen för att minska transportvolymen från Chile till Systembolaget. Enligt Viña Andesterra som står bakom vinet Anakena Sauvignon Blanc kan 44 procent fler flaskor lastas på en pall, än om det vore vanliga runda flaskor. Dessutom är materialet återvunnen plast, kan pantas och väger 63 gram utan vin, till skillnad från en glasflaska som väger från 450 gram och uppåt och som inte kan pantas. Klimatavtrycket blir därför klart lägre än om producenten valt glasflaska.

Sommaren bjuder också tillskott på burkfronten, tack vare Johannes Leitz. Leitz står bakom några av Rheingaus bästa viner och testar samtidigt gränser med bland annat alkoholfritt vin – och nu alltså även sådant på burk. Det friska, lätt mousserande rosévinet av pinot noir där alkoholen avlägsnats säljs i små pantbara aluminiumburkar. Redan tidigare finns ett par andra burkviner, med alkohol, i Sverige men de har inte riktigt slagit igenom. Leitz berättar att USA är hans största burkvinsmarknad, där faran för skogsbränder gjort att glasflaskor är förbjudna på många offentliga platser.

Sett enbart till miljöpåverkan kan tillverkningen av både PET-flaskor och aluminiumburkar diskuteras, men enligt Systembolagets egna undersökningar ger de betydligt mindre koldioxidutsläpp totalt sett, framförallt om de tillverkas av återvunnet material och om de sedan återvinns igen. Och vi svenskar är bra på att gå och panta.

Än så länge behövs alltså en tydlig anledning – förutom miljön – till att inte köpa vin i glasflaska.

Än så länge finns viss tveksamhet kring syregenomsläppligheten på lång sikt i till exempel PET. Det gör att materialet inte rekommenderas för lagringsviner. Men nästan allt vin som säljs dricks upp de närmsta dagarna efter inköp, så där finns egentligen inget större problem. Nej, den största utmaningen är imagefrågan. Vinet i den platta PET-flaskan marknadsförs som ”det perfekta valet för husvagnen, båten eller andra platser där man har svårare att frakta med andra typer av förpackningar men ändå vill unna sig ett smakrikt glas vitt vin av god kvalité”. Än så länge behövs alltså en tydlig anledning – förutom miljön – till att inte köpa vin i glasflaska.

Bag-in-box slog igenom snabbt i Sverige, men där var anledningen främst att man plötsligt fick fyra flaskors volym till priset av tre. Inte miljöaspekten. Ska burkvin slå igenom måste det ske med hjälp av coola producenter, snygg utformning och välgjorda, goda viner. Där har ölvärlden gått i bräschen och hyvlat ner imagetröskeln markant. PET kommer nog ta längre tid på sig att kliva in i finrummet, men jag uppskattar modet hos de producenter, importörer och inköpare som vågat ta de första stegen. För glasflaskan må kännas traditionell och har flera tusen år på nacken, men som vinförpackning på bred front är den faktiskt bara något århundrade gammal.

Min förhoppning är att åtminstone jag själv snart vågar trotsa mina fördomar och servera vardagsvinet ur mer miljövänliga förpackningar än nu. Vare sig jag gör det i båten eller hemma vid middagsbordet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons