Krönika

Mikael Mölstad:Vin med måtta får fart på sexlusten

Mikael Mölstad

Vin och sex. En bra eller dålig kombination? Bra enligt Mikael Mölstad – om man dricker med måtta. För precis som med vettet som rinner ut när vinet flödar in hänger potensen helt klart ihop med procenten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vilken är den bästa kombinationen med vin? Det diskuteras flitigt. Några anser parmesanost och amaronevin, många gillar portvin och choklad medan andra tycker att riesling och räkor är perfekt.

Själv tror jag mig veta svaret. Den bästa kombinationen med vin är sex. Denna sympatiska förening är oslagbar för det mesta. Dessutom är sex mycket enklare än mat att kombinera med rätt vin. De flesta viner funkar bra. Även om champagne är bäst – om jag får bestämma.

En känd ägare till ett stort champagnehus håller med så mycket att han påstår att den främsta konkurrenten till champagne är potensmedel, inte andra bubblande viner.

Vin och sex har också en annan likhet med vin och mat. Det sägs att den perfekta mat-vin-kombon är som att 1 + 1 blir 3. Och visst kan det bli så med vin och sex också – om man önskar, eller inte passar sig.

Den senaste att ta till sig dessa sanningar är Dr Ruth. Många minns säkert den lilla frejdiga tysk-amerikanskan som pratade glatt och öppet om nöjet med sex på 1980-talet. Nu är hon 84 år och har lanserat ett kärleksvin – Dr Ruths Vin d’Amour. Lite spekulativt kan jag tycka, men hon har en idé: vinet håller bara 6 procent alkohol mot normalt 13–14 procent.

Annons
Annons

6 procent är lagom för att man ska koppla av och få igång lusten, menar Dr Ruth. På sitt klarsynta sätt förklarar hon att mer alkohol gör kvinnan sömnig och mannen blir, om inte trött, så åtminstone slak.

Jag kan gissa att denna krönika kommer att väcka en del kommentarer om det kloka i att propagera för alkohol och sexuella aktiviteter. Låt mig då försöka förklara vad vetenskapen säger. Man verkar nämligen vara överens om att framgången för vin och sex är en balansgång mellan två effekter – den ena som gör att hämningar släpper, vilket ökar lusten att sätta igång, och den andra som begränsar de fysiologiska möjligheterna att utföra det.

Ja, faktum är att dessa effekter har det nyligen forskats kring på universitetssjukhuset i italienska Florens. Sjukhuset har funnits sedan 1288 så jag vågar påstå att de vet vad de pratar om.

I studien ingick nära 800 kvinnor mellan 18 och 50 som testades för sin sexuella lust och tillfredställelse utan vin och efter olika mycket vin. För ändamålet uppfann forskarna till och med en speciell mätmetod som jag i all min blygsel inte går in i detalj på. Slutsatsen var dock att två glas vin var klart bäst – helt utan vin var det sämst. Hur upplevelsen var efter fler än två glas framgår inte. Men jag tippar att de håller med om Dr Ruths analys.

Innan Italien blev till var det romarna som drog liknande slutsatser kring vin och sex. Vin ansågs då som det viktigaste i livet för att befrämja hälsa och kärlek – gärna ihop med ett bad. Vi kan bara ana vad som försiggick innanför väggarna till alla dessa thermer, romarnas badanläggningar. Vinet blandades helst med diverse kryddor som ansågs stimulerande eller så smulade man ner torkade djurdelar från potenta djur, helst genitalier. Hittade man inget bättre så kunde en torkad åsnetestikel duga.

Visst för detta tankarna till dagens alla potenshistorier från Asien? Vi européer har varit lika fyllda av sexuell övertro. Eller är det kanske något som fungerar? Mozarts Don Giovanni lär ha sagt att kvinnor alltid kommer i rätt stämning av choklad, kaffe, vin och skinka.

Vad som får män att komma i rätt stämning har jag en vag aning om. Det är inte choklad, kaffe och skinka i alla fall.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons