Annons

Vin, konst och böcker i flanörens London

Foto: Fotoillustration SvD: Vesa Moilanen/IBL

Antikvariat, gallerier och en klubb och restaurang där en älskare av världens godaste viner kan gråta av lycka. SvD:s Carl-Johan Malmberg tipsar om vackra och spännande strövtåg i London.

Under strecket
Publicerad

I Evelyn Waughs roman ”Scoop”, på svenska ”Presstopp”, drömmer den levnadsglade ungkarlen Theodore om ett liv i London. Han bor i en fallfärdig herrgård på landet, full av besynnerliga släktingar och odugliga tjänare, hans dröm handlar om en gedigen gentlemannatillvaro med ”sun-lit morning saunterings down St. James’s Street between hatter and boot-maker and club”, solbelysta strövtåg nerför St James’s Street mellan hattmakaren, skomakaren och klubben”.

Jag tänker då och då på Theodores dröm om det ideala Londonlivet. Jag har också en sådan dröm, men den är lite annorlunda än Theodores och jag förverkligar den då och då under någon vecka eller ett par. Mina strövtåg sker inte mellan skomakaren och hattmakaren – kläder har aldrig varit min passion, av modemedvetna vänner kan jag få höra att jag klär mig som en skogshuggare. Nej, jag promenerar mellan museet, bokhandlaren och vinhandlaren – och så klubben.

Annons
Annons
Annons