Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Forskning: Vin i rätt mängd kan skydda mot demens

Forskningen om sambandet mellan alkohol och demens pekar åt många olika håll samtidigt. Men nu kommer det nya rön, publicerade i British Medical Journal, som visar att ett glas vin då och då faktiskt kan vara bra.

Annons
X

Medelålders absolutister löper en större risk att utveckla demens än de som dricker måttligt med alkohol, och då främst de som håller sig till vin, enligt studien.

Studien visar att helnykterister löper 45 procent större chans att utveckla demens i tidig ålder är de som dricker upp till en och en halv flaska vin per vecka. Dricker man mer än så försvinner dock fördelarna helt. Istället ökar risken för demens i den gruppen, enligt forskarna från University College London och det franska hälsoinstitutet Inserm.

Ett av skälen till forskningsresultaten anses vara att alkohol i små mängder kan skydda mot högt kolesterol och högt blodtryck, som i sin tur kan leda till demens.

En annan möjlig förklaring som anges är också att många helnykterister tidigare druckit mycket, och det är därför man slutat. Då kan sjukdomen istället kopplas till det tidigare höga alkoholintaget.

Forskarna säger också att man ska vara försiktig med att själv dra slutsatser av studien.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen