Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Krönika

Maria Collsiöö: ”Vin borde främst handla om känslor och inte poäng”


Hur du uppfattar ett vin styrs såväl av den personliga smaken som av dagsform och tidigare erfarenheter. Samtidigt är det poängsättning som till viss del styr mångas vinval. Är det rättvist att bedöma vin med siffror och hjälper det dig att hitta rätt?

Fredagsvinet

För några veckor sedan höll jag en vinprovning på temat Chablis. Då slog det mig hur vin kan engagera. Framme vid det sjunde vinet som var en mogen grand cru uppstod en livlig diskussion om vinet var övermoget eller inte. Även om vinet inte framstod som provningens bästa så väckte det känslosamma reaktioner. Åsikter, erfarenheter och smakupplevelser gav många olika åsikter om vinet vilket tar mig till funderingen om hur vi bedömer ett vin, går det verkligen att ge en rättvis bild av ett vin genom en poäng?

När jag häller upp ett glas vin och för glaset till näsan dyker det aldrig upp någon siffra i mitt huvud. När jag smakat på vinet och sorterat mina intryck – kommer heller inga poäng. Poäng för mig är något sekundärt – en slags pedagogisk förstärkning för de viner jag valt ut i ett sammanhang. Vin handlar om känslor mer än om siffror. Åtminstone för oss som dricker vin. Visst kan jag förstå lockelsen i att smaka ett 100-poängsvin. Som när jag i höstas på vinresa i Rioja provade det vita vinet, Castillo Ygay från 1986. Det visade det sig att vinet från Marqués de Murrieta fått 100 poäng av Robert Parker. Men frågan är om min upplevelse av riojan hade sett annorlunda ut om jag inte känt till toppnoteringen?

Går det verkligen att ge en rättvis bild av ett vin genom en poäng?

Annons
X

Den idag kända 100–poängskalan uppfanns av nämnda Robert Parker för nästan 40 år sedan. I praktiken startar skalan på 50 och började användas i The Wine Advocate, tidskriften med provningsnoteringar på blekgula sidor, fria från både bilder och reklam. Den amerikanske juristen sadlade om och kom att bli en begåvad vinkritiker och författare med stort fokus på vinerna från Bordeaux. Som vinjournalist har han, genom det tillgängliga poängsystemet, bidragit till att göra vinvärlden mindre mystisk och i viss mån mindre snobbig. Men hans inflytande på försäljningssiffror, prissättning och vinstilar är också omdiskuterat. För den enskilda producenten kan effekten bli katastrofal om poängen blir låga.

Detta är en av baksidorna med poängsystem. I händerna på en kalenderbitande vinnörd kan siffrorna bli ett ganska tröttsamt rabblande. Robert Parker menar också att poängen bara är en del av hela bedömningen – för att få en helare bild av vinet bör man läsa provningsnoteringen också.

Det finns inga genvägar till att komma underfund med den egna smaken. Det jag menar är att köpa vin bara efter poäng, istället för att anstränga sig och bilda en egen uppfattning om vad du tycker om, ger en förlorad dimension.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I den brittiska världen används ofta en skala som når upp till 20. I dagstidningar och vintidskrifter i vårt land finns såväl 100- som 20-poängskalor som verktyg för att ge viner betyg och bedömningar.

  I SvD:s vintips använder vi tärningens prickar. Beroende på hur urvalet är gjort (och av vem) kan poängen skilja sig. Dagens tips kommer från Systembolagets exklusiva lansering. Min utgångspunkt är att välja sex viner med variation som jag tycker är värda att prova, dricka och i vissa fall lagra. Utan att påstå att urvalet är absolut är prickarna ett sätt att förtydliga att jag valt de bästa vinerna

  Poäng är inte exakta sanningar. Även om själva siffran i någon mening är definitiv. Det väsentliga är istället sammanhanget – med vem vi dricker vinet och till vad. Med rätt sällskap kan ett gott vin bli en större upplevelse. En fyra kanske visar sig vara en sexa.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X