Vinet han inte kan vara utan

Max Mellfors är den vinsjungande entertainern med en bakgrund inom scenkonst och musik. Nu drillar han vinhyllorna på hyllade Ekstedts.

Under strecket
Publicerad

Det gäller att sovra bland vinerna för att hitta det bästa.

Foto: Johan Sjöstedt
Foto: Johan Sjöstedt
Annons

Det gäller att sovra bland vinerna för att hitta det bästa.

Foto: Johan Sjöstedt
Det gäller att sovra bland vinerna för att hitta det bästa.
Det gäller att sovra bland vinerna för att hitta det bästa. Foto: Johan Sjöstedt

Sommelierstrategi?

– Vin består inte av molekyler i en flaska. Vin består av berättelser. Som sommelier vill jag förmedla ett vin och förklara varför det smakar som det gör. Jag tror inte att jag någonsin presenterat ett vin bara som “det här är Chablis 1er Cru, Montmains 2011”. För jag är övertygad – ja, övertygad – om att alla egentligen vill veta något mer om vinet, att våra gäster faktiskt hoppas på att det ska vara ett “speciellt” vin men att få vågar tänka tanken att vår urvattnade vinflora skulle kunna bjuda på det. Hellre störa pyttelite än bara rabbla en total nonsensfras. Kommunikation är allt!
Sedan ser jag nästan uteslutet till odlande småproducenter, familjer och liknande, som känner för hela processen, från vingård till flaska. Jag brukar kalla det för romantisk vinmakning – där man förkortar steget från vinmark till glas så mycket det går. 

Annons
Annons
Foto: Johan Sjöstedt

Vinregioner att hålla ett öga på?

– Centraleuropa. Alltså Kroatien, Ungern och Slovenien. Här finns intressanta vinmakare och goda, prisvärda och användbara viner. Sedan har vi naturliga viner från Australien och Nya Zeeland. Tyvärr går de ännu knappt att få tag på i Sverige men det är vad jag mestadels har haft med mig hem från resor det senaste året.

Foto: Johan Sjöstedt

En bra vinlista är…

– Ojojoj. En vinlista jag inte kan släppa är den på Terroir i New York. Det skulle ta flera timmar att läsa igenom hela, för där finns så mycket referenser och berättelser. Den inbjuder till att hitta något du inte alls tänkte dricka från början, samtidigt som den är lättnavigerad – det är en bra vinlista. Jag själv har till exempel fått god respons av att lyfta fram orange vin med en helt egen sida. En god lista ska vara korrekt, ren, lättläst och formaterad: årgång, producent, vin, ursprung och pris. Den måste också såklart vara intressant och ha ett personligt urval.
Därtill ska en bra vinlista delvis få leva sitt eget liv. En del viner går in i perioder där de sluter sig och då bör man ta bort dem från listan ett tag. Och har man runt 300 artiklar som på Ekstedt omsätts inte allt enligt plan. En del går fortare än väntat och en del står av oförutsedd anledning stilla. Med andra ord, en betydande del av vinlistan styrs av faktorer vi inte rår över och jag gillar att det får vara så. Det blir en spegling av sommelieren: hens smak över tid.

Vin du inte kan vara utan?

– Just nu skulle det vara syrah från norra Rhône. Sval, druvtypisk, lättdrucken men komplex. Helst Côte-Rotie med lite viognier inblandat. 

I glaset:

– Ett vin som tenderar att ta slut snabbt men alltid är värd sin väntan; 2005 Calabretta, Nerello Mascalese, Etna, Sicilien. Här finns omisskännliga etnatoner (tänker alltid på torkade nypon) och mogna men potenta (nerello)tanniner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons