Annons

Andreas Grube:Vin är så svårt som du gör det

Under strecket
Publicerad

Det är en alldeles för tidig morgon när jag hoppar in i taxins baksäte och demonstrativt lutar mig tillbaka med slutna ögon. Stör mig inte, jag är trött, vill vara ifred. Men min chaufför bryr sig alls inte om det utan börjar istället glatt bombardera mig med frågor om ditt och datt. Först blir jag irriterad, men sedan är det något i samtalet som får mig att reagera och börja fundera.

Han frågar mig vad jag jobbar med och vi kommer snabbt in på vinspåret, och han förklarar då att han själv inte kan någonting om vin, och är full av förundran över att det faktiskt går att känna skillnad på vin och vin. Och så säger han: ”det är ju så mycket snack om vin, alla håller på med det och säger att det är så enkelt och kul, men för mig är vin obegripligt. Så om det nu är så enkelt som alla säger betyder det väl att vin inte är något för mig helt enkelt”.

Vid det här laget har min morgonsurhet förbytts till sympati och ömmande värme inför den här åldrande snackpåsen som kör mig genom ett sovande Stockholm. ”Neeej” vill jag skrika, ”vin är visst för dig, vin är ju för alla!”

Annons
Annons

Du kan plugga vin ett helt liv och ändå långt ifrån ha koll på allt.

Jag börjar samtidigt fundera: är det så att vi ibland försöker förenkla vin onödigt mycket? Trenden är ju tydlig bland sommelierer, krögare, journalister och allehanda skribenter att försöka avsnobbifiera vin. Demokratisera, ta ner på jorden, förenkla, avdramatisera. Gott så, den ambitionen är både viktig och välbehövd. Men kan för mycket förenkling i sin tur också bli alienerande, om människor som exempelvis min taxichaufför känner sig korkade och utanför? ”Om det nu är så enkelt, varför fattar jag inte?”.

För ärligt talat, att generaliserande säga att vin är enkelt är en grandios lögn. Det beror ju på vilken infallsvinkel du väljer. Du kan plugga vin ett helt liv och ändå långt ifrån ha koll på allt. Jag kan själv känna mig som en total nolla som inte fattar ett dyft emellanåt, trots att jag jobbar med vin på daglig basis och också har pluggat på rätt hög nivå. 

Kan vi inte istället enas om att vin är precis så svårt som du själv gör det? Det kan vara exakt hur invecklat som helst om du känner för att nörda ner dig i detaljer som årgångar, jordmåner, nederbördsmängder och druvkloner. Då har du ett livslångt arbete framför dig, som du aldrig kommer att bli klar med. 

Eller så struntar du bara fullständigt i alla de aspekterna. Struntar i fakta, analyser, trender, coolness, smaknoteringar, och bara koncentrerar dig på smakerna och njutningen. För ja, när det kommer till den aspekten är vin faktiskt precis hur enkelt som helst. Då handlar det bara om att släppa tyglarna, ge sig hän, kasta sig huvudstupa in i upplevelsen och njuta. Strunt samma om någon säger att det smakar hallon eller läder eller kattpiss på krusbärsbuskar. Det enda viktiga är ju i slutändan om det är gott, om du njuter.

Även om vin emellanåt kanske kan vara svårt att begripa, beroende på vilken approach du själv väljer, så kan drickglädjen ändå vara exakt densamma. Och det är ju i slutändan faktiskt det enda viktiga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons