Annons
X
Annons
X

Miljardböter i Teliaparallell

Telenor-delägda Vimpelcom har ingått en rekordförlikning med myndigheter i USA och Nederländerna efter att ha mutat sig in på den uzbekiska marknaden. Även Telia Sonera har begått motsvarande mutbrott enligt Reuters.

Av TT

Rysk-norska Vimpelcom, med säte i Nederländerna, måste nu betala 795 miljoner dollar (6,7 miljarder kronor). Det beskrivs som en av de största uppgörelserna någonsin i sitt slag och ger en fingervisning om vad som kan vänta Telia Sonera.

I ett pressmeddelande från USA:s justitiedepartement (DOJ) framgår också att myndigheterna gör anspråk på motsvarande 4,6 miljarder kronor på frysta konton i Schweiz. DOJ skriver att pengarna "utgör mutor betalda av Vimpelcom och två andra telekombolag".

Enligt nyhetsbyrån Reuters har departementet uppgivit att det rör sig om Telia Sonera och MTS.

Annons
X

Åklagare Gunnar Stetler utreder Telias mutmisstänkta affärer. På fråga om DOJ syftar på just de båda svarar han:

– Jag kan inte se några andra alternativ.

Stetler har dock ingen information om att en liknande uppgörelse med Telia är nära förestående. Att Telia sedan länge utreds av amerikanska myndigheter är ingen nyhet. Företaget säger sig samarbeta fullt ut med myndigheterna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Så fort vi har någon information om en uppgörelse kommer vi att kommunicera det. Vi har i dag ingen sådan indikation, säger Telias kommunikationsdirektör Peter Borsos till TT.

  Han utgår dock från att Telia Sonera är ett av de bolag som DOJ syftar på i sitt pressmeddelande.

  DOJ skriver att det är en "uzbekisk regeringsföreträdare" som har mutats. Uppenbart rör det sig om diktatorsdottern Gulnara Karimova, som Telia misstänkt ha mutat med minst 2,2 miljarder kronor.

  Skandalen avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning i september 2012. Månaden efter kunde TT avslöja just att Telia, MTS och Vimpelcom alla hade gjort affär med samma krets kring Karimova.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X