Annons

Pär Strömberg:Vilt och ohemula mängder vin

Pär Strömberg

När jag var i Palma på Mallorca senast, ja det var före coronan, åt och drack jag förtjusande gott. Min forne granne tillika författaren Mons Kallentoft visade vägen genom Palmas nattliga passager och en vinfylld kväll avslutades på ginbaren Ginbo med över 60 sorters gin i sortimentet. Min gin tonic serverades i vad som framstod som en större guldfisks akvarieskål. Dagen efter åt vi lunch på El Bungalow där en underskön arroz negro sköljdes ned med ohemula mängder kall albariño.

På eftermiddagen, slut i kropp och själ, styrde jag kosan mot galleristen och tillika konstnärskollegan Stefan Lundgrens residens i stan. Alltför trött för att konversera om konst kom vi in på vin och den mer naturliga varianten av den fermenterade druvjuicen. Några glada glas senare var vi i full gång att planera samarbeten och en framtid med både konst och vin i fokus. Så sant som det var sagt, det är precis det vi gör idag, fast på varsitt håll men med ständig kontakt vinkonstnärers själar emellan. Läs gärna min intervju med Stefan längre ner.

Här hemma blir det mindre av arroz och mer av vilt och nebbiolo – skål för det!

Pär Strömberg
Annons

Prissänkt Barbaresco från Piemonte

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco 2018
Om barolo är kungen av de italienska vinerna så är barbaresco drottningen. Vinerna är fylliga och intensiva i stilen men handlar snarare om finess och elegans än om kraft och muskler. Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco 2018 är ett utmärkt exempel.

Årgången 2013 fick betyget 90/100 av internationella vinmagasinet Wine Enthusiast och även årgången 2018 imponerar. Vinet har en vackert rubinröd färg och en förförisk doft av mogna körsbär, plommon och viol. Smaken är tät och passar fint till rustik höstmat som svamprisotto, en fin köttbit och smakrika pastarätter. Det exklusiva vinet prissänktes nyligen från 249 till 189 kronor – så att fler ska upptäcka hur ett riktigt fint barbaresco-vin ska smaka.

Pris: 189 kr (prissänkt från 249 kr)
Nr: 52209 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 14 %

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco | Systembolagetsystembolaget.se

Hjortstek med rostad pumpa och rosépeppar

Pumpan har alltid varit självklar när man äter stek i Danmark. Pumpa är både gott och färgglatt.

4 personer

• 1 kg innanlår av kron- eller dovhjort
• 8 skivor bacon
• 2 msk riven ingefära
• salt
• svartpeppar
• steksnöre
• smör
• 2 stora grovhackade rödlökar
• 1 1⁄2 dl balsamvinäger
• 1 1⁄2 dl rödvin
• 3 dl vatten
• 1 tärning kalv- eller hönsbuljong
• ca 1 kg butternutpumpa
• olja
• 1 dl hel rosépeppar

1. Fläk ut innanlåret. Stek baconet. Bred insidan av köttet med ingefära, salt och peppar. Lägg baconskivorna över hela ytan och rulla ihop köttet hårt. Bind med steksnöre.

2. Bryn köttet runtom i en gryta med smör. Lägg i rödlök och häll i all vätska. Ugnsstek köttet långsamt i en 130 ̊C varm ugn tills det når en kärntemperatur på 62 ̊C.

3. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg dem i en ugnsform, ringla över lite olja och salta och peppra. Ställ in formen i ugnen och rosta pumpan i minst 35 minuter.

4. Servera köttet skivat med pumpa, rosépeppar och sky.

Recept från nya kokboken ”Laga mer vilt” av Anders Levén.
Foto: Magnus Skogslöf (Semic).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons